Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
een overzicht

Gevolgen handelsverdragen op agrarische export AustraliŽ

De belangrijke ontwikkelingen in de open marktstrategie van AustraliŽ bieden de agrarische sector in het land de mogelijkheid om te profiteren van lagere tarieven en preferentiŽle exportregelingen binnen bestaande en nieuwe vrijhandelsverdragen met internationale en regionale partners.

Vrijhandelsverdragen vormen de basis van de Australische open marktbenadering van de internationale handel. De effecten voor agrarische exportbedrijven zijn groot, of deze verdragen nu bilateraal, multilateraal, regionaal of globaal zijn.

Recente ontwikkelingen binnen bestaande en nieuwe handelsverdragen zullen de Australische agrarische sector de komende drie tot vijf jaar, en ook daarna, de kans bieden om te profiteren van preferentiŽle tarieven en markttoegang.

Trans-Pacific Partnership (TPP)
In 2015-2016 bedroeg de Australische belastbare export van agrarische goederen aan TPP-landen ongeveer Ä10,4 miljard, en vertegenwoordigde bijna 34% van de totale export van dit type goederen. Voor AustraliŽ is TPP een zeer gunstig handelsakkoord met een aantal van 's werelds grootste economieŽn en drie van AustraliŽ's belangrijkste exportbestemmingen: Japan, Nieuw-Zeeland, en de Verenigde Staten. Er wordt verwacht dat als alle landen tot de TPP zijn toegetreden, dit een besparing van Ä2,8 miljard op de belastbare export van AustraliŽ zal opleveren en nog eens Ä1,4 miljard dankzij de preferentiŽle toegang door middel van quota en tariefverlagingen. TPP zal de handel tussen de partnerlanden bevorderen en nieuwe marktkansen creŽren in onder andere Canada, Mexico en Peru, die nu geen van alleen een vrijhandelsverdrag hebben. 

Door het TPP-verdrag zal 98% van de tarieven in de TPP-regio komen te vervallen. Het verdrag zal nieuwe kansen bieden aan exporteurs van onder meer rundvlees, zuivel, suiker, katoen en wijn. 

China Australia Free Trade Agreement (ChAFTA)
China is AustraliŽs' grootste afnemer van agrarische exportproducten. In 2016 was de Chinese markt goed voor een export van Ä6,7 miljard. Dit cijfer zal naar verwachting groeien omdat China tegen 2050 43% van de wereldwijde groei in de vraag naar agrarische producten zal vertegenwoordigen. In het kader van ChAFTA zal de export van Australisch rundvlees tegen 2024 vrijgesteld zijn van heffingen en die van zuivel, varkensvlees, wijn, tuinbouwproducten en vis in 2019. Hierdoor zullen Australische exporteurs kunnen profiteren van preferentiŽle regelingen waarmee zij hun positie ten aanzien van concurrenten zoals de Verenigde Staten, Europese Unie en Canada zullen kunnen versterken. 

Het Japan-Australia Economic Partnership Agreement (JAEPA) zal ervoor zorgen dat 97% van de Australische export naar Japan vrijgesteld is van heffingen. Japan is AustraliŽ's op ťťn na grootste handelspartner. De verlagingen gelden onder andere voor rundvlees, groenten en fruit, bewerkte producten en wijn. JAEPA is ťťn van de meest liberale handelsverdragen dat Japan ooit gesloten heeft. De Australische agrarische sector verkeert in een unieke positie om voordeel te halen uit de wederzijdse investeringsmogelijkheden die JAEPA te bieden heeft. 

Peru-Australia Free Trade Agreement (PAFTA)
Terwijl de agrarische export naar Peru van ongeveer Ä7,5 miljoen in 2015 in 2016 naar Ä3,4 miljoen daalde, zal de recente afronding van het PAFTA-verdrag naar verwachting nieuwe kansen creŽren, zowel vanwege de afschaffing van heffingen die tot wel 17% oplopen en de vrije toegang tot de Peruaanse suiker-, zuivel-, rijst- en sorghummarkt. PAFTA zal daarnaast de toegang van Australische agrarische bedrijven tot de Latijns-Amerikaanse markt verbeteren. 

Singapore Australia Free Trade Agreement (SAFTA)
Singapore is op dit moment de grootste handelspartner van AustraliŽ in Zuidoost-AziŽ, met een handel die in 2015-2016 een waarde van Ä10,5 miljard vertegenwoordigde. SAFTA wordt gezien als ťťn van AustraliŽs' meest succesvolle vrijhandelsverdragen en het verdrag wordt voortdurend aangepast en gemoderniseerd. Op 1 december 2017 vond een nieuwe wijziging plaats die de handelsrelatie tussen AustraliŽ en Singapore nog verder zal versterken. Het primaire resultaat van SAFTA is het blijven ontwikkelen van mogelijkheden die het opheffen van heffingen en de preferentiŽle toegang van Australische agrarische goederen met zich meebrengen.

Indonesia-Australia Comprehensive Economic Partnership Agreement (IA-CEPA)
Langdurige onderhandelingen hebben geresulteerd in aanzienlijke heffingskortingen op de export van suiker naar IndonesiŽ en de voortdurende verbetering van de handel, douaneprocedures en bestaande technische handelsbarriŤres. 

Pacific Agreement on Close Economic Relations (PACER Plus) is bedoeld om een vrijere markttoegang mogelijk te maken en biedt Australische agrarische exporteurs een aantal voordelen bij de export naar landen in de Pacifische regio. 

Vooruitblikkend
De agrarische sector in AustraliŽ zal reikhalzend uitkijken naar wat 2018 in petto heeft. De ratificatie van TPP zal een decennium inluiden waarin de tarieven steeds verder beperkt en nieuwe kansen gecreŽerd worden. In 2018 zal ook de tiende ronde van de IA-CEPA onderhandelingen van start gaan, een verdrag dat eenmaal gesloten de Australische handel met IndonesiŽ, die Ä9,7 miljard bedraagt, tariefvrij zal maken. Publicatiedatum: 20-12-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: