Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Californische avocadosector getroffen door bosbranden

Onlangs werd het zuiden van Californië getroffen door zes bosbranden. Lokale avocadotelers zijn nog steeds bezig met het ramen van de totale schade aan hun plantages.

"Ik ben bij veel plantages langsgegaan om kennis te maken met de getroffen telers. De schade is wijdverspreid, maar verschilt overal wel, soms zelfs binnen een enkele plantage zelf. Daardoor het moeilijk is om een nauwkeurige prognose te stellen," zegt Ken Melban van de California Avocado Commission. "Wat ik wel kan zeggen is dat ongeveer 1.800 hectare in het gebied lag dat door de bosbranden werd getroffen. Niet al deze hectares zijn echter in vlammen opgegaan. Zelfs het areaal dat wel door de branden werd getroffen heeft verschillende maten van schade."Maten van schade
Melban schat dat het verbrande areaal onder de 400 hectare zit.

De schade kan variëren van een boom met fruit die volledig is verbrand tot een boom die alleen inwendig ernstig verhit is geweest. "Als we kunnen zien dat het fruit is verbrand, is direct duidelijk dat dit fruit is verwoest. Wat minder duidelijk is, is wat er met de structuur van de boom en de wortelen is gebeurd en of het boom nog fruit kan produceren of dat deze moet worden gekapt." Als voorbeeld geeft Melban een teler die hij kort geleden heeft bezocht. "De teler dacht dat de bomen er nog goed uitzagen, ondanks dat er een bosbrand langs was geweest. Maar toen bleek dat er zich in de stam van de boom blaren hadden ontwikkeld. Dat geeft aan dat de boom wel degelijk zwaar is getroffen en dat de boom het niet zal overleven."

Na een maand kan er een duidelijker beeld worden gevormd van de totale schade. De volledige impact zal echter mogelijk pas te zien zijn in de lente. "De bomen zien er misschien goed uit, maar laten ze volgend jaar nog wel fruit zien?" vraagt Melban zich hardop af.

Steun vanuit de overheid 

De California Avocado Commission werkt met de federale Farm Service om telers van ondersteuning te voorzien. Volgens Melban zijn er nu met 40 verschillende teeltbedrijven afspraken gemaakt en neemt dit aantal nog steeds toe.

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018