Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EU eist aanzienlijk lagere MRL's op Indiase granaatappelen

Nu het granaatappelseizoen in volle gang is, is tot nu toe ongeveer 20.000 ton geëxporteerd. Er is echter een hordeloop ontstaan. Europa, waar het seizoen net is begonnen, heeft het Residu Toezicht Plan (Residue Monitoring Plan - RMP) voor import van granaatappelen gewijzigd.

Het RMP voor druiven in Europa is normaal gesproken 75 mg per kg, maar voor granaatappelen is het teruggebracht tot slechts 2 mg per kg, waardoor het voor granaatappeltelers moeilijk is om het fruit te exporteren, zei Prabhakar Chandane, voorzitter van de Maharashtra Granaatappeltelers Onderzoeksvereninging (Pomegranate Growers Research Association - MPGRA).

Zoals onlangs in Europa hebben andere landen die druiven uit India importeren, waaronder China, Indonesië en Rusland, besloten om strengere RMP-normen aan het land te geven. India heeft geprobeerd nieuwe exportmarkten zoals China, Rusland, Indonesië en Saoedi-Arabië te veroveren.

Deze landen hebben nu echter besloten om met normen voor Indiase druiven te komen die de exportvooruitzichten van India dit seizoen kunnen beïnvloeden. Dit kan ook in het geval van granaatappelen gebeuren, zei Chandane. "We hebben de APEDA (Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority) geschreven om tussenbeide te komen en concessies te vragen van de Europese Unie (EU) om de limieten voor druiven te verlagen tot 75 mg per kg. APEDA-functionarissen hebben echter gesteld dat het enige tijd kan duren en dat er pas vanaf volgend seizoen positieve resultaten kunnen worden waargenomen", zei hij. "Er wordt naar verwachting nog eens 10.000-15.000 ton geëxporteerd naar Europa", voegde hij eraan toe.

Een Duits team bezoekt India om granaatappelen te inspecteren, zei hij, eraan toevoegend dat ze probeerden om hen te overtuigen om de normen te versoepelen. "Een dumpteelt staat dit jaar in de startblokken, want ongeveer 80% van het gewas is van slechte kwaliteit als gevolg van overtollige regen", zei hij. Hij wees erop dat merendeel van het gewas van binnenuit is beschadigd door regen.
Bovendien is er weinig vraag vanuit Europa vanwege de nieuwe normen. Ongeveer 80% van de granaatappelen uit India wordt geëxporteerd naar het Midden-Oosten. Dit seizoen is ongeveer 200.000 hectare voor granaatappelteelt en de totale oogst zal waarschijnlijk ongeveer 20 lakh (=100.000) ton bedragen. In het seizoen 2016-17 werd echter een record van 51.000 ton van het fruit geëxporteerd naar overzeese markten, waaronder Europa.


Normaal gesproken exporteert het land zo'n 20.000 ton granaatappelen. De Europese markten zijn verzadigd met een enorme vracht van granaatappelen en druiven uit Peru, Chili en Zuid-Afrika, waardoor de Indiase export daadwerkelijk werd gestopt. Vorig jaar rond deze tijd bereikte Indiaas eerste export ongeveer 1,3 ton granaatappelen naar Miami in Florida. West-Azië blijft een van de grootste markten voor de export van India.

Vorig jaar exporteerde India ook granaatappelen naar landen als Bangladesh, Bahrein, Sri Lanka, Rusland en Nederland. Maharashtra draagt voor 90% bij aan de totale granaatappelteelt van het land. De staat leidt de granaatappelteelt met ongeveer 175.000-200.000 hectare en andere staten met in totaal 30.000-40.000 hectare.

Solapur is de grootste telende regio, gevolgd door Nashik en Sangli. Nieuwe granaatappel telende gebieden zijn Nagpur, Latur, Osmanabad en Washim. Behalve Maharashtra zijn Madhya Pradesh, Gujarat, Tamil Nadu, Karnataka en Andhra Pradesh ook begonnen met het telen van granaatappelen met een areaal in de laatste drie jaar tot 125.000 hectare. Het teeltgebied is bijna verviervoudigd, wat resulteert in overproductie. Het tweede seizoen zal in de periode januari/februari plaatsvinden. Het eerste seizoen voor het gewas vindt plaats in de periode juli tot september. Normaal begint de export elk jaar in november en is het in maart voltooid.


Publicatiedatum: