Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Marcel Biemans, CLTV Zundert:

"Situatie op aardbeienmarkt tegengesteld aan vorig jaar"

Tholen - Op de aardbeienmarkt was het afgelopen weken kommer en kwel. "Inmiddels is het prijsherstel voorzichtig ingezet, maar dat was ook hard nodig na een slechte periode", constateert Marcel Biemans van CLTV Zundert, dat de aardbeien afzet via Coöperatie Hoogstraten. "De situatie is tegengesteld aan vorig jaar. Toen waren er in deze periode bijna geen aardbeien beschikbaar en waren ze flink aan de prijs.""Dit jaar hebben we in november en begin december met een grotere aanvoer te maken. Soms hebben we wel 20 of 30 ton extra aanvoer op Hoogstraten. Daarbij is ook de aanvoer van landen als Egypte, Marokko en Spanje eerder losgebarsten en de aardbeien zijn in deze periode nou ook geen artikel dat heel hard loopt", vervolgt Marcel.

"Gelukkig is deze week het prijsherstel voorzichtig ingezet en hopelijk kunnen we dat doorzetten. Vooral de belichte teelt gaat nu weer naar meer acceptabele prijzen toe, al is het nog niet wild. De meeste teelten lopen nu ook op zijn eind en ook bij de kasteelt Elsanta zullen sommige telers besluiten deze teelt te stoppen om zich voor te bereiden op de voorjaarsteelt."

Voor meer informatie:
Marcel Biemans
CLTV Zundert
Molenstraat 155
4881 GD Zundert
m.biemans@cltvzundert.nl
www.cltvzundert.nl

Publicatiedatum: 14-12-2017
Auteur: Izak Heijboer
Copyright: www.agf.nl

  

Reacties:


Beste collega,

Momenteel is het voor ons als teler ook kommer en kwel, de prijzen trekken weliswaar aan maar zoals u al schreef, die paar gram die wij nog plukken, gaat de balans niet (meer) recht trekken.

Dat HS de afgelopen maanden de aardbeien gedumpt heeft vind ik een lastige... Iedere afzetvereniging heeft dit najaar de groots mogelijke problemen gehad (de ene AV wat meer dan de andere) om de prijzen voor ons goed te houden.

Ik hoorde van een collega teler dat er dit najaar soms hele incourante verpakkingen bij de diverse klokken stonden. Verpakkingen die bestemd waren voor de Engelse markt. Oftewel, programma's die niet doorgingen of werden gekort...

En daar ligt nu juist het hele grote probleem; na vorig jaar zijn wij 'verwend' en hadden hoge verwachtingen voor dit najaar. Maar vorig jaar was qua klimaat totaal anders... Onze situatie anno 2017; wij kunnen nog zeker tot aan Nieuwjaar doorgaan met onze oogst. Natuurlijk hangen de kilo's er niet meer aan, maar toch... Vorig jaar omstreeks deze tijd waren wij al weken klaar!! Maw: er was toen een giga tekort, plus amper aanvoer vanuit Marokko of Egypte.

Dit jaar was totaal anders, Engeland had zelf veel langer aardbeien beschikbaar dan verwacht, Engeland begon pas te vragen toen wij al 4 weken aan het plukken waren. Oftewel veel later dan gebruikelijk! Tel hierbij op de eerdere aanvoer vanuit Egypte en Marokko dit jaar (die waren vroeg) en ziehier het resultaat... Het is geen hogere wiskunde

Waar ik mezelf zorgen over maak is de vergroting van ons totale aardbeien areaal, 50ha komt er sowieso bij, de geruchten gaan zelfs over 80ha extra glas areaal!

Dat zijn toch ettelijke kilo's die erbij komen en moet er niet aan denken wat voor gevolgen dit extra areaal zal hebben voor onze middenprijs bij een najaar zoals deze.

Ikzelf teel maximaal nog 2 jaar en ga dan met pensioen, maar ik maak mezelf wel zorgen over deze sector...

Bezorgde aardbeienteler, Gelderland - 15-12-2017 13:37:28


Nu we niks meer plukken worden ze duurder...
We plukken nog 150g/m2 en dan is het klaar.
4,5 kg/m2 tegen dumpprijzen verkocht via de klok in Hoogstraten de voorbije 2 maanden.
Goed gedaan. Maar niet heus!
Aardbeienteler, Brabant - 15-12-2017 12:29:00


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: