Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Weer van afgelopen dagen was geen alledaags verschijnsel

KNMI: Sneeuw in Nederland steeds zeldzamer

Sneeuw zoals afgelopen dagen in Nederland is geen alledaags verschijnsel. Meestal is het gewoon niet koud genoeg en valt er regen. Maar als de wind de noordhoek opzoekt, ontstaan er gemakkelijk sneeuwbuien in de arctische lucht, die over de warme Noordzee wordt aangevoerd. Als de bodem koud genoeg is, blijft de sneeuw liggen en zorgt zo voor veel overlast. Sneeuw wordt in de toekomst echter steeds zeldzamer.

Minder koude dagen
Door de opwarming neemt allereerst het aantal 'potentiŽle' sneeuwdagen af. Dit zijn dagen waarop het koud genoeg is om sneeuw en geen regen te krijgen. In Lapland en SiberiŽ, waar de gemiddelde wintertemperatuur ver onder nul ligt, is deze afname klein. Maar in Nederland is de afname in het aantal potentiŽle sneeuwdagen de belangrijkste factor waardoor er tegenwoordig minder sneeuw valt' 

Minder neerslag op koude dagen
Een tweede factor voor afnemende sneeuwkansen is dat de neerslag op potentiŽle sneeuwdagen afneemt. In Nederland voorzien we een afname van sneeuwval tussen de 10 en 20 procent per graad opwarming op potentiŽle sneeuwdagen (zie Figuur). Het wordt gemiddeld dus steeds droger op koude dagen. In een opwarmend klimaat komen koude dagen meer en meer alleen nog voor tijdens de koudste luchtstromingen uit noordoostelijke richtingen. Deze noordoostelijke, continentale wind is droog en geeft minder sneeuw dan een wind met een meer noordelijke oorsprong.

Extreme sneeuwval in Alpen neemt toe
Noordelijke stromingen gaan relatief minder kou brengen omdat de poolgebieden sneller opwarmen dan de lagere breedten. Zorgen de noordenwinden nu nog voor sneeuw bij ons, in de toekomst brengen ze regen. In tegenstelling tot Nederland blijven de dagen met noordelijke stromingen in ScandinaviŽ en in de Alpen koud genoeg en neemt sneeuwval en met name extreme sneeuwval op potentiŽle sneeuwdagen juist toe doordat de warmere lucht meer vocht bevat.

Sneeuwvrij ijs
Minder sneeuw dus in Nederland voor de slee-fanaat tijdens toekomstige koudegolven. Voor de schaatsliefhebber is de grotere kans op sneeuwvrij natuurijs juist wel goed nieuws, meldt het KNMI.


Neerslagverandering op dagen met daggemiddelde temperatuur onder nul graden berekend met klimaatmodellen voor gemiddelde (links) en maximale neerslag (rechts) uitgedrukt in aantallen procenten per graad lokale opwarming (Bron: Hylke de Vries).

Bron: KNMI 

Publicatiedatum: 13-12-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: