Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Mislukte appeloogst Europa niet gecompenseerd in wereldproductie

Tholen – wereldwijd daalt de productie van appelen met 2,6 miljoen ton over het seizoen 2017/2018. Daarmee komt de productie wereldwijd dit seizoen uit op 76,2 miljoen ton. De positieve ontwikkelingen in China konden de verliezen door de vorst in Europa niet compenseren. Dat concludeert USDA in een onlangs verschenen rapport. Als gevolg daarvan zal de consumptie ook dalen en uitkomen op 64,6 miljoen ton. Ook zullen er minder appelen verhandeld worden doordat zowel de import als de export beïnvloed wordt door de slechte oogst in Europa. Per land beschrijft USDA de situatie.

China
De appelproductie houdt de stijgende trend vast en valt dit seizoen 600.000 ton hoger uit. Dat komt neer op 44,5 miljoen ton. De positieve ontwikkelingen in de westelijke provincies compenseren ruimschoots voor de verliezen in het noorden van het land, waar hitte en droogte de teelt parten spelen. De consumptie blijft nagenoeg stabiel. Het grotere volume vindt vooral afzet richting de industrie, die 5 miljoen ton opkoopt. Uitgestelde export naar de belangrijkste exportmarkt India laten het totale exportcijfer met 180.000 ton dalen naar 1,2 miljoen ton. India sloot de grens voor Chinese appelen in mei 2017 als gevolg van fytosanitaire overschrijdingen. De import stijgt met 10.000 ton naar 80.000 ton doordat de vraag naar kwalitatief goede appelen uit de VS, Chili en Nieuw-Zeeland stijgt.



India
Dankzij gunstige groeiomstandigheden valt de oogst hoger uit op 2,3 miljoen ton. De export blijft stabiel met 20.000 ton. Het importcijfer valt iets lager uit op 350.000 ton doordat de verliezen na de boycot van Chinese appelen waarschijnlijk niet volledig gecompenseerd zullen worden door import uit de VS.

EU
De appeloogst komt uit op het laagste niveau sinds 2007. Met een daling van 20% komt de totale oogst uit op 10 miljoen ton. Een vroege start van de bloesem in mei, vorst in april en hitte in juli drukken de volumes en de kwaliteit. Vooral in Polen en Italië zijn de gevolgen groot. De export zal de lijn van de productie volgen en een derde lager uitkomen op 1 miljoen ton. De import daarentegen stijgt met 42% naar 600.000 ton om aan de vraag te kunnen voldoen nu de binnenlandse volumes tegenvallen.

Rusland
Het centrale district werd getroffen door vorst, waardoor de oogst 230.000 ton lager uitkomt op 1,3 miljoen ton. Door het lagere binnenlandse volume wordt een opleving in de import verwacht tot 690.000 ton. Daarbij speelt de koopkracht van de Russen wel een rol. Als de prijzen te ver stijgen, zal de vraag afnemen. Ondanks de boycot van Europees en Amerikaans product staat Rusland bovenin de ranglijst grootste appelimporteurs.

Nieuw-Zeeland
Met een stijging van 30.000 ton komt de oogst uit op 570.000 ton dankzij de goede teeltomstandigheden. In het kielzog van de productie zal ook de export blijven stijgen en uitkomen op 380.000 ton. Door de verbeterde prijzen zal de export naar Europa toenemen. De export naar Azië blijft naar verwachting stabiel.

Turkije
Door hagelschade valt de oogst 150.000 ton lager uit op 2,8 miljoen ton. De hagel beschadigde de oogst in de belangrijkste teeltgebieden Central Anatolia en de Mediterrane gebieden. Doordat er minder uitvoer is naar Irak en Egypte valt het exportcijfer lager uit.

Verenigde Staten
De oogst valt 260.000 ton lager uit, wat neerkomt op een volume van 4,7 miljoen ton. In het voorjaar vroor het in Michigan, wat de oogst beperkte. Ook in andere westelijke staten, zoals Washington, valt de oogst lager uit. Ondanks de kleinere oogst wordt er meer geëxporteerd. Vooral dankzij een grotere afzet naar India komt de export uit op 890.000 ton. De import blijft nagenoeg gelijk op 175.000 ton dankzij een stabiele aanvoer uit Chili.

Chili
Met een beperkte groei van 50.000 ton komt de productie dit jaar uit op 1,4 miljoen ton. De productie verschuift doordat telers in de regio O'Higgins overstappen op de lucratievere teelt van kersen en walnoten. De appelteelt verschuift naar de zuidelijke regio's Biobio en Araucania, waar de temperatuur en de regen gunstig zijn voor de teelt. De export laat ook enige groei zien en komt uit op 780.000 ton, mede door de grotere vraag die uit de EU verwacht wordt.

Mexico
Extreem weer beperkt de oogst in Chihuahua, de belangrijkste teeltregio voor appelen, waardoor de totale productie stabiel blijft op 720.000 ton. De import daalt met 17.000 ton naar 250.000 ton doordat de peso aan waarde verloor tegen de dollar, wat de import uit de belangrijkste leverancier de VS beperkt.

Argentinië
De appeloogst valt 20.000 ton hoger uit op 550.000 ton doordat de goede teeltomstandigheden resulteren in een hogere opbrengst. Ondanks het grotere volume blijft de export stabiel op 80.000 ton. De consumptie blijft stijgen, doordat de Argentijnse producten aan concurrentiepositie op de wereldmarkt inboeten en er meer product op de binnenlandse markt gebracht wordt.

Zuid-Afrika
Met een oogst van 850.000 ton komt de oogst 50.000 ton lager uit. De droogte beperkt de irrigatiemogelijkheden van de telers en daarmee de opbrengst. De export valt, niet verwonderlijk, ook lager uit op 500.000 ton. Door de droogte is de kwaliteit minder geschikt voor export.

Klik hier om het volledige rapport te lezen.