Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kirsten Pint - Zespri Europe

"Minder en kleinere Italiaanse kiwi's door droogte en vorst"

Tholen - Het Italiaanse kiwiseizoen is in volle gang. Echter zijn er dit jaar op Europese schaal minder kiwi's dan in voorgaande jaren. Volgens Kirsten Pint van Zespri Europe is dat te wijten aan de slechte weersomstandigheden van dit jaar. 


Een foto van kiwi's van voorgaande jaren. Dit jaar zijn de kiwi's kleiner van formaat én zijn er minder beschikbaar.

Kirsten geeft aan dat de kiwi's tijdens het laatste seizoen te kampen hebben gehad met vorst en droogte. Daardoor zijn er in de landen rond de Middellandse Zee minder kiwi's dan normaal het geval is. "Dit jaar zijn er niet alleen minder kiwi's, maar ze zijn ook nog eens kleiner". geeft Kirsten Pint van Zespri Europe aan. " Dat geldt niet alleen voor Zespri, maar voor de kiwiteelt in het algemeen. Met de kwaliteit van smaak, kleur of schil is echter niets aan de hand."

Minder kiwi's uit Italië 
Zespri haalt momenteel de meeste kiwi's uit Italië. Volgens de woordvoerder van Zespri is dat land ook direct het hardst getroffen door de weersomstandigheden van het afgelopen jaar. "In Italië zijn er dit jaar 14 procent minder kiwi's dan normaal, zo blijkt uit Europese cijfers", geeft Kirsten aan. "In Italië groeien de meeste Europese kiwi's, dus dat merkt de markt zeker. Ook in Frankrijk merken we dat er dit jaar minder kiwi's zijn dan anders. Dit jaar is dat volgens Europese cijfers 8 procent minder. Alleen in Griekenland viel de oogst dit jaar hoger uit: + 16 procent. Alleen moet daar wel een kanttekening bij worden geplaatst. In Griekenland worden er veel minder kiwi's geteeld in vergelijking met Italië. Daarom merken we meer van de daling in Italië dan van de stijging in Griekenland. Over heel Europa gezien, zijn er dit seizoen 5 procent minder kiwi's dan normaal."

Oplopende prijzen
Doordat er dit jaar minder Europese kiwi's zijn, verwacht Kirsten dat de prijzen dit jaar hoger zullen liggen dan normaal. "Dat is het spel van vraag en aanbod", vertelt zij. "Het is altijd zo, dat wanneer er weinig kiwi's zijn, de prijzen omhoog gaan. Ik verwacht dan ook niet dat de kiwi's deze winter goedkoop zullen zijn. Hoeveel de prijs zullen gaan stijgen, weet ik natuurlijk ook nog niet. We zijn volop met de oogst bezig en het is moeilijk te zeggen wat de prijzen van de kiwi's in het algemeen gaan doen."


Zespri merkt dat er steeds meer vraag is naar gele kiwi's.

Steeds meer gele kiwi's
Een trend die Kirsten van Zespri waarneemt, is dat vraag naar gele kiwi's ieder jaar meer stijgt. "Ieder jaar planten wij de gele kiwi's bij", gaat Kirsten verder. "Momenteel gaat dat om 5 miljoen trays gele kiwi's. Qua oppervlakte hebben wij 1100 hectare gele kiwi's in Italië, maar ik verwacht dat dat aantal over vijf jaar ongeveer verdubbeld is met in totaal 2900 hectare. Net zoals de gele kiwi's, stijgt ook de vraag naar onze biologische kiwi's. Dat geldt dan voor zowel de groene als de gele variant."

Voor meer informatie:
Zespri International Europe
Posthofbrug 10 bus 7
2600 Berchem (Antwerpen)