Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Turkije: Minder Meyer-citroenen door gebrek aan regen

De teelt van de Meyer-citroen is in de afgelopen jaren gestegen als gevolg van de groeiende vraag. Ieder jaar steeg de opbrengst 5 tot 10% en in 2016 was de opbrengst tussen de 180.000 en 200.000 ton. Dit jaar komt deze groei tot stilstand. Door het gebrek aan regen en de hoge temperaturen in het land is de bloesem beschadigd, waardoor de hoeveelheid aan de bomen minder is dan vorige jaren. ''We verwachten 20% minder opbrengst en ook de maten zijn kleiner. Dit kan problemen veroorzaken, omdat afnemers naar grote maten vragen'', legt Mustafa Arslan van MDA Agro uit.


 
Door de kleinere hoeveelheden citroenen waren de prijzen aan het begin van het seizoen, in september, hoger dan vorig jaar. Vorig jaar werd er tussen €0,55 en €0,60 betaald per kilo en dit jaar was dit €0,20 meer. Het grootste probleem in Turkije is dat de meerderheid van de verpakkingsbedrijven al veel citroenen van kleine telers opkopen voor het seizoen begint. Doordat deze bedrijven al deze verzamelde citroenen tegelijk willen afzetten, dalen de prijzen snel.Omdat Spanje ook citroenen teelt, zou dit een concurrent van Turkije kunnen worden op de internationale markt. ''Toch heeft ieder land zijn markt goed gedefinieerd. Wij sturen vaker onze citroenen naar Rusland en Oost-Europa, omdat lange reizen door zijn type schil voor de Meyer-citroen niet haalbaar zijn.'' Spanje richt zich meer op West- en Centraal-Europa. ''We zijn dus niet echt directe concurrenten. De echte concurrentie vindt plaats tussen onszelf, de Turkse telers'', zo vertelt Arslan. 

De Meyer-citroen is een kruising tussen een mandarijn en een citroen en wordt gekarakteriseerd door zijn zachte, dunne en eetbare schil, een hoog sapgehalte en lage zuurgraad. De bomen zijn kleiner, omdat de hoeveelheden aan de bomen veel groter zijn dan aan andere citroenbomen. Het seizoen begint de eerste week van september en eindigt de tweede week van januari. Na november wordt de kleur van de vrucht donkerder geel te worden en aan het eind van december is de kleur oranje.


Voor meer informatie:
Mustafa Arslan
MDA Agro
Telf.: 90 324 358 11 51


Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018