Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Algemeen Boerensyndicaat (ABS) stuurt open brief naar Belgische supermarkten

"Voor de laagste prijs op de veilingklok krijgen telers geen eerlijk prijs terug"

Tholen - Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) heeft in een open brief aan de grote Belgische warenhuizen aangegeven het niet eens te zijn met de prijzen die de telers voor hun producten krijgen. Doordat er momenteel sprake is van een overaanbod van wintergroenten op de Belgische markt, zoals kolen, besloot het ABS dat het tijd was voor actie. Als gevolg kwam daar een open brief uit, die gericht was aan de grote warenhuizen in België. Toch zijn de supermarkten volgens het Algemeen Boerensyndicaat niet de oorzaak van de lage prijzen die de telers krijgen.

Ronde door de supermarkt
Wat ABS opvalt, is dat de groenten en fruit tegen een lage prijs ingekocht wordt, maar weer tegen een hoge prijs doorverkocht wordt aan de consument, zo geeft de organisatie aan. Het Algemeen Boerensyndicaat is op eigen houtje een ronde gaan maken langs Belgische supermarkten, om zo zelf te kunnen zien wat de prijzen van de verse producten daadwerkelijk zijn. "Wij kwamen erachter dat het verschil tussen de prijs van rode kool bij de teler en in de supermarkt ruim 2 euro is", geeft voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat Hendrik Vandamme aan. "Dat verschil is in onze ogen onverantwoord. Wanneer de warenhuizen aangeven dat zij te maken hebben met personeel-, transport- en verpakkingskosten, kan ik mij daar niet in vinden. Wanneer rode kolen amper 0,20 euro bij de veiling kosten en vervolgens voor tien keer zoveel in de supermarkten verkocht worden, heb je toch een flinke marge. Als er in een vrachtwagen 25.000 rode kolen gaan, heb je een marge van 50.000 euro, een behoorlijk bedrag dus."

Aankoper moet eerder drukken
Met de open brief wil het Algemeen Boerensyndicaat aangeven dat de prijzen die de telers krijgen, veel te laag is. Volgens Hendrik Vandamme zijn niet de warenhuizen, maar de handel tussen de teler en de warenhuizen juist verantwoordelijk voor de lage groentenprijzen. "Wanneer er, zoals nu, voldoende groenten voorradig zijn, kan men misbruik van de situatie maken wanneer zij de groenten op de klok kopen", vertelt hij. "De aankopers op de veiling wachten zo lang mogelijk, om een zo laag mogelijke prijs te krijgen. Daardoor zijn de prijzen voor de telers vandaag de dag niet toereikend genoeg. De mensen die de producten aankopen, drukken omdat zij dat van bovenaf moeten doen. Ik zou willen oproepen dat de mensen die de groenten aankopen, in de toekomst eerder drukken als zij op de klok kopen zodat de teler ook het geld, maar zeker ook de waardering krijgt, die hij hoort te krijgen."

Overaanbod wintergroenten
De voorzitter van de Algemeen Boerensyndicaat geeft aan dat zij nog geen reactie hebben ontvangen van de retailsector. Volgende week staan er gesprekken gepland met mensen uit de die sector. Hendrik Vandamme geeft aan benieuwd te zijn wat er uit de gesprekken zal gaan komen. "Momenteel staan wij op de teeltbeurs Agribex in Brussel en er zijn veel mensen die onze stand komen bezoeken en onze actie steunen", gaat hij verder. "Telers werken van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat, maar krijgen daar amper iets voor terug. Er is in ieder geval een probleem en daar moet zeker verandering in komen. Vooral nu er een overaanbod is, moeten de telers niet alleen hun kosten vergoed krijgen, maar moeten zij er ook iets aan overhouden."


Voor meer informatie:
Algemeen Boerensyndicaat
Industrieweg 53
8800 Beveren-Roeselare
T: +32 (0) 51 26 08 20
F: +32 (0) 51 24 25 39

Publicatiedatum: 8-12-2017
Auteur: Joost Verdult
Copyright: www.agf.nl

  

Reacties:


De kwaliteit laat het ook afweten in de Belgische veilingen. Enkel de overschot komt op de klok. Zie jij nog veel grootwarenhuizen iets kopen op de veiling?
K?, Brussel - 10-12-2017 20:33:51


Als Jully (ABS ) nu is een brief sturen naar belgische supermarkten... Dat ze geen contracten meer Krijgen en Niets meer kunnen kopen bij jully ... maar alles op de KLOK moeten kopen (uitdrukken)..... Dan zullen jully verbaast staan wat de HANDEL en commissionairs Altijd voor jully betekent hebben.... ....
Sjaak Baars , Vianen - 10-12-2017 11:48:56


Met stijgende verbazing dit artikel gelezen. Je vraagt je bijna af of dit een troll is. In hoeverre de prijsvergelijking klopt kan ik als "Ollander" niet beoordelen. Feit is dat de marge op AGF bij de retail zonder meer hoog tot zeer hoog is, een enkele actie daargelaten. De verliezen/geringe marge op droge kruidenierswaren moeten nou eenmaal gecompenseerd worden.....Maar de door deze organisatie aangedragen oplossing is zo zeldzaam naïef, dat het lachwekkend wordt en niet meer serieus te nemen is........ een gemiste kans!
Adrian, Gouda - 9-12-2017 17:53:25


Is dit een Belgenmop of menen deze heren dit serieus?
Inkoper, Venlo - 8-12-2017 19:55:13


Als je op de vrije markt werkt, bepaalt het aanbod de prijs. Dus als je met je collega's meer of eigenlijk te veel produceert krijg je lage prijzen.
Dus stop met klagen en zoek dat gat in de markt waar nog wat te verdienen is.
Wout, Rotterdam - 8-12-2017 18:23:01


Alweer de handelaren die volkomen onterecht de schuld krijgen
Kees Verheij, Ameide - 8-12-2017 16:26:09


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: