Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt citroenen

Het is rustig op de citroenenmarkt. Over het algemeen zijn vraag en aanbod in balans en waar dat niet zo is, heeft de handel de mogelijkheid om bij te sturen. Zo zeggen Spaanse telers de vraag in de gaten te houden voor de tweede helft van de Fino-oogst. In Californië worden minder citroenen geoogst, maar dat leidt vooralsnog niet tot grote problemen. De Argentijnse sector baalt van de kleureisen die de VS stelt aan het fruit, daardoor is er geen export naar deze markt mogelijk. In China staan de prijzen onder druk nadat er veel geïnvesteerd werd in areaaluitbreiding als gevolg van de hoge prijzen.

VS: Californië verwacht lagere citroenenoogst
Met het einde van het Mexicaanse en Chileense seizoen in zicht, nemen de Amerikaanse citroenen de markt over. De vraag is stabiel en ondanks de lagere oogst is er voldoende volume beschikbaar in alle sorteringen. De prijs is stabiel voor alle sorteringen. Naast de binnenlandse markt met een goede vraag, neemt de vraag uit Oost- en Zuidoost-Azië toe. Dankzij de verschillende klimaatzones in Californië kan er jaarrond geëxporteerd worden naar deze markten.

De opbrengst in Californië en Arizona valt lager uit. Volgens telers is het de hitte eerder dit jaar dat de oogst reduceerde. De handel is positief over de situatie. "We hebben geen gat in de markt gezien, zoals we vorig jaar hadden," vertelt een handelaar aan de oostkust. Vorig jaar viel er een gat tussen het Mexicaans en Californische seizoen. De handelaar is positief over de oogst dit jaar in de Amerikaanse staat. Ze betoogt zelfs dat de citroenen voor de industrie bijna aan de retail eisen voldoet.

Argentijnse exporteurs balen kleur barrière VS
Hoewel de Amerikaanse markt open ligt voor de Argentijnse citroenen, is er geen export mogelijk vanwege de kleureisen die de VS stellen aan de citroenen. De twee landen zijn overeen gekomen dat de citroenen 'geelgroen' moeten zijn. De oogst van de citroenen loopt van april tot september, wanneer 90% van de citroenen wordt geoogst. In de overige maanden van het jaar wordt de resterende 10% geoogst, al is dat deel ongeschikt voor de export. De kleurcode die de VS en Argentinië afspraken voor de export wordt alleen bereikt in de maanden mei tot juli.

"Er is niemand die naar de VS kan exporteren dit seizoen, want er is niemand die citroenen heeft die aan de eisen voldoen," vertelt een Argentijnse handelaar. De kleur wordt bepaald bij de oogst. Het protocol van de VS kwam echter te laat voor de oogst van dit jaar.

Hoewel de Amerikaanse markt ontbreekt zijn er wel andere landen waar Argentinië de citroenen af kan zetten. Mexico stelde afgelopen juli de grens open voor de Argentijnse citroenen. Europa is nog altijd de grootste afnemer.

China: areaaluitbreidingen zetten prijzen onder druk
De teelt van citroenen is geconcentreerd in de regio's Tongnan, nabij Chongqing, Anyue in de provincie Sichuan, de provincie Hainan en Dehong in de provincie Yunnan. Op dit moment komt 80% van de productie uit Anyue. De afgelopen jaren is in navolging van de vraag de prijs voor de citroenen uit Anyue gestegen. Vier jaar geleden bereikten de prijzen voor de citroenen uit Anyue een piek met een gemiddelde tussen de 10 en 20 yuan (1,51-3,02 dollar) per kilo. Als gevolg daarvan werd het areaal uitgebreid. In vergelijking met vorig seizoen is het areaal fors gestegen. Het weer is stabiel geweest, wat de groei van het fruit bevorderde. Vorig jaar was een off year voor de citroenen. Naar verwachting wordt dit een goed seizoen. In navolging van de stijgende import van citroenen is er ook in de provincies Yunnan en Chongqing geïnvesteerd in de citroenenteelt. Als gevolg van dat grotere areaal zal de prijs de komende tijd onder druk blijven staan.

Spanje: meer kleine kaliber Primofiori
Het seizoen van de Primofiori citroenen is dit jaar met iets grotere volumes begonnen dan vorig jaar. Het gebrek aan regen is echter terug te zien in de maatsortering. Er zijn veel kleine kalibers beschikbaar en dat heeft zijn weerslag op de prijzen. Voor maatsortering 5 staan de prijzen onder druk door het grote volume. Voorlopig lijkt de prijs voor de grotere maten op een hoger niveau te blijven, al wordt ook daar een dalende trend gesignaleerd. Toch maakt de handel zich geen zorgen over het volume Primofiori citroenen dit seizoen. Het grootste deel van de export is bestemd voor België en Duitsland. Frankrijk, Zwitserland, Nederland, Italië en Polen volgen in het rijtje exportmarkten.

De Spaanse citroenen hebben een dominante positie in de Europese markt doordat het volume uit Turkije tegenvalt. De prijs ligt gemiddeld op 0,36 euro per kilo. In december start het tweede deel van het Fino seizoen. Telers lijken voorzichtig en de snelheid van oogsten aan te passen op de snelheid van de markt. Dat het fruit langere tijd aan de boom kan blijven zonder dat dit gevolgen heeft, is in het voordeel van de telers.

België: weinig vraag naar citroenen
Volgens een Belgische handelaar in citroenen is het momenteel een flauwe bedoeling in de citroenenhandel. De aanvoer en kwaliteit is net zoals voorgaande periodes van normale kwaliteit. Momenteel liggen de prijzen van citroenen in België rond de 1,20 euro en zijn alle citroenen van de handelaar afkomstig uit Spanje. Iedere week komen er bij de handelaar uit België tussen de 10 en 20 ton citroenen binnen. De vraag naar citroenen in België is volgens de citroenenimporteur laag.

Duitse citroenenmarkt stabiel
Spaanse citroenen domineren net als in veel andere Europese landen de markt. Vooral de soorten Fino, Misstonic en Severa worden goed verhandeld op de groothandelsmarkten. Daarachter volgen de Turkse producten, zij het in beperkte mate omdat het Turkse aanbod dit seizoen wat tegenvalt. Handelaren geven aan dat vraag en aanbod over de gehele linie gelijk opgaan. Sommigen spreken zelfs van lichte overschotten. De prijzen blijven om die reden vooralsnog stabiel en schommelen tussen de 0,32 en 0,40 Euro per Kg. Spaanse citrusvruchten zijn over het algemeen iets duurder dan vorig jaar rond deze tijd: het gaat hier om een stijging tussen de 10 en 20 procent.

Australië sluit goed winterseizoen af
De citroenen hadden een succesvol winterseizoen 'Down under'. Dat was vooral te danken aan de export naar China. De citrusexport kwam uit op een recordhoogte van 377 miljoen dollar dit jaar. Dat is 31 procent meer dan vorig jaar en staat in schril contrast met de cijfers uit 2011. Toen werd het fruit tegen de helft van de kostprijs verhandeld.

In de komende tien jaar zal de citroenenteelt met 50% stijgen, zo raamt de brancheorganisatie. De vraag blijft stijgen door gezondheidsbewuste consumenten die citroenen kiezen vanwege onder andere het hoge Vitamine C gehalte. In de zomermaanden zijn de citroenen niet ruim voorhanden, dus wordt er geïmporteerd uit de VS en Egypte tot de start van het binnenlands seizoen in februari.