Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hussein Marei, Marei Nursery

Schommelingen binnen Egyptische citrussector

De citrussector heeft concurrentie vanuit de hele wereld. Landen zoals de Verenigde Staten (Californië), Australië, Zuid-Afrika, Marokko, Pakistan, China, Spanje, Italië, Turkije en Egypte zijn een begrip binnen deze sector. Er is een grote variëteit aan citrussoorten en -rassen die allemaal hun eigen behoeften en teeltmethoden hebben. 

De citrusteelt vereist nauwkeurigheid en kennis om producten van hoge kwaliteit te kunnen telen aangezien deze categorie gevoelig is voor klimatologische omstandigheden, ziekten en plagen.

Volgens Hussein Marei, eigenaar van Marei Nursery in Egypte werden er in de beginjaren van de citrusteelt in Egypte verschillende citrusrassen vanuit het buitenland naar Egypte gehaald. Lokale telers hadden weinig of geen kennis van deze rassen en de geavanceerde teeltmethoden die deze vereisten. "Dit is één van de redenen waarom mijn vader eind negentiger jaren deze kwekerij is begonnen. Zijn belangrijkste doelstelling hiervoor was het introduceren van hoogwaardige rassen en het delen van nieuwe vermeerderingsmethoden om Egyptische citrustelers te helpen hun opbrengsten en inkomsten te verhogen."



Om zijn kennis te verbreden, heeft Marei de hele wereld over gereisd op zoek naar verschillende technieken, rassen en informatie. "Onze kwekerij is de samenwerking met andere kwekerijen in Australië, Spanje, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten aangegaan om zich verder te kunnen ontwikkelen. Bovendien zijn wij uitvoerend lid in de International Society of Citrus Nurserymen (ISCN)."

Momenteel heeft Marei Nursery ongeveer 250 citrusrassen waaronder grapefruit, easypeelers, pomelo's, limes, citroenen, Valencia's, Navels en meer. De kwekerij heeft een capaciteit van 500.000 bomen per jaar. "We testen onze rassen ook in verschillende grondsoorten om te kunnen beoordelen hoe ze presteren in het Egyptische klimaat. We nodigen telers ook uit om kennis te maken met ons citrus en het te proeven," vervolgt Marei. 

Citrus en meer
Rusland blijft de grootste importeur van Egyptisch citrus. Iedere regio heeft echter haar eigen voorkeuren, vandaar dat het belangrijk voor telers is om een divers aanbod te hebben. "Onze citroenen gaan veelal naar Rusland en Europa. We verwachten een sterke toename van de export naar Rusland in juni volgend jaar vanwege het Wereldkampioenschap Voetbal."





In het Verre Oosten is er daarentegen veel vraag naar grapefruit en Navels. Voor Egypte komt dit zeer goed uit want tijdens het Chinese Nieuwjaar is het Chinese Navelseizoen al voorbij. Citroenen, mandarijnen en grapefruit worden eigenlijk alleen als exportgewassen beschouwd, terwijl Valencia's en Navels de ruggengraat van de Egyptische markt zijn."

Er zijn heel wat schommelingen in prijzen en inkomsten geweest op de citrusmarkt. Marei vertelt dat hij zijn productie naar 2.000 bomen per jaar heeft moeten verlagen en dat een aantal kwekerijen het niet overleefd heeft. In 2016 klommen de prijzen echter weer uit het dal en trok ook de vraag weer aan. Momenteel zijn er veel niet-gecertificeerde telers die proberen te profiteren van de sterke vraag en lage prijzen in op de citrusmarkt."



De devaluatie van het Egyptische pond heeft de sector de laatste tijd geholpen. Hierdoor kan deze terugkijken op een sterk seizoen. Marei voegt er aan toe dat de winstmarges de laatste paar maanden geweldig zijn en dat telers opnieuw vertrouwen krijgen in het potentieel van de citruscategorie. "Telers moeten hogere prijzen kunnen vragen omdat de kosten voor meststoffen, dozen en brandstoffen ook gestegen zijn als gevolg van de devaluatie van onze munt. Dit heeft echter gunstig uitgepakt omdat de Egyptische bevolking zich lokale AGF kan permitteren."

Tot slot vertelt Marei dat Egypte veel kansen op zowel de korte als lange termijn te bieden heeft. Het verkennen van de mogelijkheden voor de verwerking van klasse 2 en 3 fruit is hierbij het belangrijkste aandachtspunt. Op de lange termijn heeft Egypte nog steeds de potentie om de grootste speler binnen de sector te worden. Het is een subtropisch land dat gezegend is met een gevarieerd klimaat. Dankzij de nalatenschap van pioniers zoals Marei zijn Egyptische telers goed uitgerust om het voortouw op deze markt te nemen.

Voor meer informatie:
Hussein Marei 
Marei Nursery - Egypt

Publicatiedatum: