Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Special Jaaroverzicht september 2017

Beurzen, feestelijkheden en vluchtelingen

In de maand september vonden er heel wat beurzen en feestelijkheden plaats. Helaas was er in de negende maand van het jaar ook spraken van minder goed nieuws, denk aan het overlijden van AGF'ers en extreme weersomstandigheden. Om bij het positieve te beginnen, was september een echte beurzenmaand. 


De Fruit Logistica in Hong Kong.

Dit jaar groeide de beurs Fruit Logistica in Hong Kong met in totaal 25 procent. De ontwikkeling van de Chinese markt is een van de aanjagers van deze groei naast de groei van de export uit Zuid-Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika die de markt in Zuidoost Azië maar al te graag willen betreden. Verbetering van, en investeringen in de koelketeninfrastructuur, retail en dienstverlening zijn andere belangrijke drijvende krachten achter deze groei. Het is duidelijk dat China vraagt om premium fruit met dito uitstraling en verpakking. Biologische producten zijn maar in heel beperkte mate op de beurs te vinden.


Hoewel de eerste dag van de Potato Europe afgelast werd, was het ook de tweede dag nog een modderige bedoeling.


Potato Europe in Emmeloord.

Ook in Nederland was er in september een beurs, al gooide het weer tijdens de eerste dag roet in het eten. Bij de Potato Europe ging de eerste beursdag niet door, omdat er een flinke herfststorm over Nederland trok, die flink wat regen en wind me zich meebracht. De tweede dag van de Potato Europe in Emmeloord ging daarentegen wel door, al waren ook op deze dag de omstandigheden ver van optimaal. Laarzen waren een absolute aanrader om buiten in de modder en in de plassen te manoeuvreren. Toch schrok dat de bezoekers van de beurs niet af. Op één dag kwamen er 10.000 geïnteresseerden af op de Potato Europe in Emmeloord, terwijl op de editie ervoor op twee dagen 12.500 man kwamen.

Ook Horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam werd voor de vijfde keer gehouden. Met 400 exposanten en 150 prestigieuze wedstrijden, uitreikingen, proeverijen en demonstraties konden de 12.736 bezoekers zich drie dagen lang in Rotterdam Ahoy oriënteren op de belangrijkste ontwikkelingen op horecagebied, waar ook de AGF-leveranciers goed vertegenwoordigd waren.


Het International Strawberry Congress vond in september plaats in Antwerpen.

Ook werd er in september in Heeswijk Dinther de Aardbeien Demodag 2017 gehouden. Met een bezoek aan de beurs zijn telers, toeleveranciers en adviseurs in een middag weer helemaal bijgepraat. Bijzondere aandacht dit jaar voor het uit de grond aan van de teelt. Om in de aardbeien te blijven: op 6,7 en 8 september vond ook het International Strawberry Congress plaats in Antwerpen. Het programma van woensdag en donderdag werd onderverdeeld in twee onderdelen, namelijk wetenschap en commercialisatie. Deelnemers van het congres waren content dat ze konden kiezen tussen presentaties met verschillende onderwerpen. Er waren meer dan 300 deelnemers. 

Daarnaast vond er in Rusland de beurs World Food Moscow plaats. Op het totaal van de beurs waren er drie AGF-hallen met een breed internationale inzending. Er stonden veel bedrijven uit Egypte, Marokko en Turkije. Ook landen als Mexico, Peru en Argentinië waren goed vertegenwoordigd.
Ook ging AGF.nl bij Russische supermarkten langs, om met eigen ogen te zien wat de gevolgen zijn voor AGF-sector in Rusland, na de diplomatieke rel met Europa.

Uitbreiding, feest en koninklijk bezoek
Begin september werd er een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan Shawn Harris, CEO van Nature's Pride. Zij ontving de versierselen behorende bij Officier in de Orde van Oranje-Nassau, tijdens het afscheid van haar medewerkers.

Wim Vandepoel in gesprek met de Belgische koning.

Om in de koninklijke sferen te blijven gaan we van het Nederlandse koningshuis naar het Belgische. Koning Philippe bezocht afgelopen september de Vroegmarkt van Brussel (Mabru). Hij werd er onthaald door de burgemeester van de Stad Brussel, Philippe Close, de schepen van economische zaken, Marion Lemesre, de voorzitter van de vzw Mabru, Michel Barnstijn en de directeur Laurent Nys.

Maar er was meer positief nieuws in september. Zo bestaat Aartsenfruit die maand 110 jaar, bestaat groothandel Van der Mey uit Barendrecht 20 jaar en opende Kloosterboer Cool Port officieel hun nieuwe gebouw in Rotterdam. Daarnaast stapt Groentehandel D. de Vries met overname Corn. Verheij ook in het fruit, heeft Aartsenfruit Asia een nieuwe kantoor in Hongkong en start Staay-Van Rijn met de bouw van een nieuw pand dat begin 2018 klaar moet zijn.

Slecht nieuws
Maar er was ook slecht nieuws te melden in de maand september van afgelopen jaar. Zo was begin september de uitvaart van John Verhaaff van AGF-groothandel Gebr. Van Aarle, die plotseling eind augustus overleed. Ook Ben Zoutewelle overleed onverwachts in dezelfde maand. De oprichter van Zoutewelle Zwijndrecht is 76 jaar geworden.

In september was het nergens zo nat in Nederland als in Noord-Holland. Bij het bedrijf AGF-direct merkte ze dat vooral de broccoli te lijden had onder het wateroverlast. Op sommige plaatsen viel er in een week tijd tot wel 180 mm neerslag. Ben Zoutewelle
Maar er was meer plaatselijk extreem weer in september te melden. Zo trok er een windhoos over een gedeelte van het Westland, die een spoor van vernieling achterliet. In totaal werden er bijna dertig telers getroffen en wordt de schade geschat op zo'n tien miljoen euro.


Op de foto's is duidelijk te zien hoe de windhoos over de kassen is getrokken. Foto: Facebook @4Evergreen. 

Naast de bijzondere weersomstandigheden in Nederland, werden er in september ook vluchtelingen ontdekt tussen het AGF. Zo vond de politie van Dordrecht half september zes vluchtelingen die verstopt waren in een vrachtwagen met snijbonen. Ook begin september vond de politie zeven vluchtelingen in vrachtwagen met AGF. De verstekelingen werden gevonden bij een handelscentrum in Barendrecht, maar zijn meegereisd met een Spaanse vrachtwagen naar Nederland.