Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

China neemt de rol van Rusland over als Poolse handelspartner

In 2014 zorgde het embargo, opgelegd door Rusland op EU-import, voor een schokgolf onder Poolse exporteurs van groenten en fruit. De afzet van fruit daalde met ongeveer 12 procent en de situatie was nog erger in 2015, omdat groenten ook verliezen boekten.

Het blijkt echter dat de Poolse export is gegroeid en dat appelen, waarnaar de vraag aanzienlijk daalde, nieuwe afnemers beginnen te krijgen op de Chinese markt en binnenkort misschien ook in Dubai.


Polen is een enorme producent van appelen en champignons en een grote exporteur van kool, wortelen en uien. In 2014 exporteerde Polen 1,3 mln ton fruit en 741.000 ton groenten. Dat is een totaal van 2,1 mln ton waarvoor binnenlandse telers 1,19 miljard euro ontvingen.

Champignons hadden de overhand in de export van groenten. Het land verkocht er bijna 204.000 ton, maar andere groenten en uien waren ook belangrijk.

Vanzelfsprekend waren appelen het belangrijkste met 1,1 mln ton, maar ook peren, kersen en frambozen waren belangrijk bij het fruit.

In vergelijking met het voorgaande jaar steeg de export van groenten dat jaar met 3,6 procent, maar de export van fruit daalde met 12 procent. Het waren de fruittelers die voor het eerst de gevolgen van het Russische embargo voelden.

In 2014 is de export van groenten en fruit naar Rusland met maar liefst 40 procent gedaald. In totaal exporteerde het land 561.800 ton naar dit land met 559.300 ton verkocht tijdens de eerste zeven maanden van 2014; dat wil zeggen, vóór de introductie van het embargo op Poolse producten.

Na augustus 2014, toen het verbod werd opgelegd, werd er slechts 2.500 ton groenten en fruit afgezet op de Russische markt. In de overeenkomstige periode van het voorgaande jaar had Polen 214.700 ton verkocht aan Rusland.

Helaas was 2015 nog erger, omdat het probleem niet alleen fruit betrof, maar ook groenten. De export van Pools fruit daalde met nog eens 19 procent tot 1,1 mln ton, en het land verkocht ook minder groenten.

2016: Poolse export stijgt
Het kostte tijd om het gat te vullen die de Russische vraag had achtergelaten, maar in 2016 was er eindelijk een herstel. De export van groenten en fruit steeg met 10 procent, met meer dan 2 miljoen ton.

Waarheen heeft Polen zijn producten verzonden? Allereerst naar Wit-Rusland, dat 688.400 ton ontving, 74 procent meer dan een jaar eerder. Ook werd 89.600 ton groenten en fruit afgezet in Oekraïne en 63.300 ton ging naar Kazachstan.

In de Europese Unie waren Duitsland (180.000 ton), Roemenië (117.000 ton) en Tsjechië (116.800 ton) de grootste afnemers. Volgende in de ranglijst waren het Verenigd Koninkrijk (104.300 ton), Litouwen (82.200 ton) en Slowakije en Nederland (met 64.000 ton).

De meest geëxporteerde groenten waren nog steeds champignons (220.000 ton), uien (107.800 ton) en tomaten (95.000 ton). Polen verkocht ook ongeveer 50.000 ton verschillende soorten kool en hetzelfde volume aan peren, evenals 37.000 ton bananen (duidelijk opnieuw geëxporteerd). Ondertussen bereikten de leveringen van bloemkool en broccoli 27.000 ton.

Maar het belangrijkste is dat Polen in 2016 meer dan 1 miljoen ton appelen heeft geëxporteerd, meer dan de helft van alle Poolse export van groenten en fruit.

Wie heeft ze gekocht? Bijna 70.000 ton werd gekocht door Roemenen, 60.000 ton door Kazachstan en 51.000 ton door Duitsland. Maar ontegenzeggelijk was de grootste ontvanger van appelen in 2016 Wit-Rusland (513.600 ton).

"Een aanzienlijk deel van de verloren Russische markt is vervangen door anderen. Terwijl in de campagne van 2013/14 Poolse appelen naar 57 landen gingen, bereikte dit cijfer in het seizoen 2016/17 al 75", zei Anna Kitala, een expert op het gebied van Analyses op sectoraal niveau en landbouwmarkten van Bank BGŻ BNP Paribas.

Een van de belangrijkste partners voor Polen vandaag de dag is China
Vorig jaar namen de Poolse autoriteiten deel aan de lancering van "New Silk Road" in China. Tijdens het evenement, dat werd bijgewoond door de presidenten Xi Jinping en Andrzej Duda, koos Polen ervoor Poolse appelen te promoten. Duda overtuigde de Chinese president om een hap van een appel te nemen. Foto's van de presidenten met de appelen gingen de wereld over. Binnen een week ontvingen Poolse bedrijven veel e-mails uit China waarin ze zeiden: "We willen precies de appelen die Xi Jinping heeft gegeten." "Dit is een voorbeeld van het soort moderne en slimme initiatieven die we willen implementeren", zei Paweł Kocon, van het Nationaal Centrum voor Landbouw Export.

Export van appelen naar China is pas mogelijk sinds november 2016. Geschat wordt dat binnen vijf jaar Poolse fruitproducenten 100.000 ton fruit per jaar naar dit land zullen exporteren.

Daarnaast vechten fruittelers nog steeds om meer en meer nieuwe markten te openen. In februari van dit jaar werd een reclamecampagne gelanceerd om Poolse tweekleurige appelen te promoten in supermarktketens in Dubai en Abu Dhabi.

"Poolse appelen bereiken steeds meer afgelegen markten, waaronder Mongolië, Algerije, Tadzjikistan, de Verenigde Arabische Emiraten, Irak, Senegal, Nigeria, Oezbekistan, Soedan, Bahrein, Ghana, Honduras of Tanzania", zegt Anna Kitala van BGŻ BNP Paribas.

"Hun aandeel is nog steeds klein, maar er zijn goede groeivooruitzichten. Het betreden van nieuwe markten is echter nog steeds een lang en moeilijk proces, vaak geassocieerd met de noodzaak om zich aan te passen aan beperkende kwaliteitsvereisten, evenals aan verschillende rasvoorkeuren", voegt zij toe.

Poolse telers zijn echter succesvol in hun inspanningen. Terwijl in het seizoen 2004/2005 Polen ongeveer 18 procent van zijn gehele appelproductie exporteerde, steeg dit aandeel in het seizoen 2016/2017 tot 28 procent.

Bron: money.pl
Publicatiedatum: