Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Maten, kleuring en eetkwaliteit van nectarines en perziken is uitstekend: Jacques du Preez, Hortgro

Kwaliteit Zuid-Afrikaans steenfruit onaangetast door droogte

"Gezien alle problemen van dit seizoen, zien de zaken er eigenlijk zeer goed uit," begint Jacques du Preez, algemeen directeur handel en markten bij Hortgro. "De maten, kleuring en smaak van zowel perziken als nectarines zijn dit jaar uitmuntend."

Het weer heeft zelfs nog wat voordelen opgeleverd. "We hadden een late start, ongeveer 7 tot 10 dagen later, maar wel een goede omdat we op een vrijwel lege markt kwamen. De hitte begon wat later en ging gepaard met enige neerslag waardoor telers pas een week of twee geleden met irrigeren hoefden te beginnen," vervolgt hij. Normaal gesproken blijft de bodem in de Kaap na de winterregens tot ver in het voorjaar vochtig en dankzij de late regenval van dit seizoen hebben telers drie weken gewonnen die later tijdens de hete droge zomer van onschatbare waarde zullen zijn. 



De ramingen blijven grotendeels onveranderd met een daling van 3% in de nectarine- en 4% in de perzikenvolumes. Zuid-Afrika heeft altijd al een sterke binnenlandse markt voor nectarines gehad. Zowel op lokale als overzeese markten brengen nectarines betere prijzen op dan perziken. Anderzijds zijn de opbrengsten in perzikenboomgaarden hoger en de inputkosten lager. "Momenteel geldt deze rekensom ook bij ons nog steeds," vertelt Du Preez. "De wereldmarkt staat wat betreft perziken meer onder druk dan bij nectarines en dat is het gevolg van meerdere factoren, zoals de concurrentie van ander fruit en nectarines."

Daarnaast houden Europese consumenten van platte perziken, die Zuid-Afrika weliswaar kan produceren maar waarvan de vorm en specifieke kenmerken momenteel nog een uitdaging, evenals het verladen en de koelketen. "Het teeltprogramma voor de ontwikkeling van platte perzikenrassen staat in Zuid-Afrika nog in de kinderschoenen maar er zijn wel wat particuliere initiatieven. Veel telers testen de rassen uit dus uiteindelijk zal het ons zeker gaan lukken."

Pruimen
Het Zuid-Afrikaanse pruimenseizoen is pas net begonnen. Du Preez denkt niet dat het een 'licht' jaar is. "De volumes zijn maar 5% kleiner dan vorig jaar. Door de droogte zijn telers intensief gaan dunnen. We zijn begonnen met kleine pruimen maar de maten beginnen geleidelijk groter te worden. We zien nu het resultaat van het dunnen en dat zijn grotere maten wat automatisch meer dozen betekent. Over het algemeen denk ik dat het een prima pruimenseizoen zal worden."

Abrikozen
Zuid-Afrika's steeds korter wordende abrikozenseizoen is bijna ten einde. De volumes zijn 16% gedaald ten opzichte van vorig jaar wat toegeschreven kan worden aan het feit dat er nauwelijks nieuwe abrikozenboomgaarden aangeplant worden en de abrikozenbomen dit jaar een beurtjaar doormaken. 

"Het echte probleem is echter het gebrek aan nieuwe rassen. We kunnen niet concurreren met de intens oranjerode abrikozen uit Turkije die dankzij de nabijheid van de markt de kans krijgen aan de bomen op kleur te komen. Gezien de veel langere transittijd worstelen we momenteel met de tijd die we hebben om ons fruit aan de bomen te laten rijpen en het toch in een acceptabele conditie op de markt te kunnen brengen."

Hortgro is een project gestart om de abrikozen in Europa te laten rijpen en op kleur te laten komen, dit jaar gebeurt dit op een wat grotere schaal na de succesvolle proef van vorig jaar. Zuid-Afrikaanse abrikozen zijn veelal bestemd voor het Midden-Oosten, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk en de EU. 

De meeste perziken en nectarines gaan naar het Verenigd Koninkrijk en de EU, evenals naar het Midden-Oosten. De lange vrachtroutes beletten de grootschalige nectarine- en perzikenexport naar het Verre Oosten. Dit is momenteel geen grote markt voor Zuid-Afrika, met uitzondering van pruimen, maar Hortgro hoopt deze markt in de toekomst wel verder te kunnen ontwikkelen. 


Voor meer informatie:
Jacques du Preez
Hortgro
Tel: +27 21 870 2900
Publicatiedatum: