Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Ernesto Machancoses (Frutas Inma): "Van de resterende 30% kunnen we 90% afschrijven"

Nachtvorst heeft desastreuze gevolgen voor kaki-oogst Valencia



Tholen - Vorige week maakte Frutas Inma zich net als de andere kaki-exporteurs in Benimodo (Valencia) op voor het slotstuk van het kakiseizoen. Het fruit hing er prima bij voor de oogst, maar enkele nachtvorsten later is het seizoen drastisch veranderd. "Van de resterende 30% die we nog moesten oogsten, kunnen we 90% afschrijven. Het is echt een desastreuze situatie", vertelt technisch manager Ernesto Machancoses, terwijl hij de beschadigde vruchten toont.



Geen industriemarkt voor persimmon
"Normaal zien we deze vorst weleens in januari en februari, maar niet begin december. We staan volledig machteloos. Met het product valt niets meer te beginnen. Nu zitten er al zwarte plekken in het product en met tien dagen zijn de kaki's zo zacht als een spons. Daarbij hebben kaki's geen tweede leven in de industrie zoals bijvoorbeeld de sapmarkt", constateert Ernesto.



"Niet alleen voor de telers is het een vreselijke situatie. Ik schat dat zo'n 70% van de telers verzekerd is. Daarmee maken ze geen winst, maar kunnen ze wel een nieuwe start maken. Ook voor de plukkers en medewerkers van het pakstation is het een trieste situatie. In ons gebied leeft een groot deel van de economie direct of indirect van de kakiteelt. Maar we zijn telers en dit zijn accidenten die kunnen plaatsvinden. We zullen het met deze situatie moeten doen. Ik verwacht dat we hooguit 25% van de afgesproken programma's kunnen realiseren."



"Wij hebben inmiddels onze klanten geïnformeerd. Een prijsstijging zal niet uitblijven, al verwacht ik de komende dagen geen enorme pieken, omdat iedereen zijn verkoopbare product zo snel mogelijk op de markt zal willen brengen", vertelt Ernesto. Waar anders de verschillen lokaal nog weleens groot zijn, is nu de hele kakiteelt in Valencia getroffen. "Spanje telt 25.000 hectare kaki's, waarvan 23.000 hectare in Valencia. Dit heeft dus enorme gevolgen voor de marktsituatie. Dit jaar zouden we met een normaal seizoen zo'n 300.000 ton kaki's oogsten en met de nieuwe aanplant die in productie komt, wordt er binnen drie jaar een volume van 500.000 ton verwacht."



Focus op verre bestemmingen
Waar de meeste exporteurs zich richten op de Europese markt, heeft Frutas Inma zeven jaar geleden al de keuze gemaakt zich te focussen op bestemmingen overzee. "De helft van ons volume is bestemd voor bestemmingen verder weg. Daarmee zijn we een uitzondering in deze business. Canada, Brazilië, Uruguay, Hong Kong, Singapore, Maleisië, de Verenigde Arabische Emiraten, Jordanië en Qatar zijn goede markten voor ons. Niet voor niets ben ik de helft van mijn tijd op reis. Binnen Europa zijn Duitsland en Frankrijk met afstand de grootste markten. In Spanje is de persimmon welbekend, maar vallen uiteindelijk de aankopen een beetje tegen, omdat veel mensen thuis wat bomen hebben staan voor eigen productie."



De laatste jaren is de kakiteelt in Valencia enorm toegenomen, ten faveure van de citrusteelt. Toch gelooft Ernesto niet dat de uitbreiding harder is gegaan dan de markt kan hebben. "Dit jaar is het volume zelfs 10% lager dan vorig jaar. Het marktpotentieel van de persimmon is enorm. Steeds meer klanten ontdekken dit fruit. Dit start vaak bij de etnische bevolkingsgroepen en breidt zich uit naar andere markten. Chinezen importeren nu veel fruit via Zuid-Korea en Japan, maar als de markt opengaat voor Spaanse kaki's biedt dat nog enorm veel perspectief. Rusland was voor de boycot goed voor 30% van onze kaki's. Zou die markt opengaan, dan zouden we zelfs kaki's tekort hebben."



"Het volume is dan ook niet het probleem, maar de manier waarop wij het verkopen. We versturen namelijk kaki's van de allerhoogste kwaliteit, maar verkopen het als bulk. Dat laten we ons als sector gebeuren. Overzeese productielanden verkopen persimmon van mindere kwaliteit voor dezelfde prijs als wij doen. We laten ons te makkelijk uitspelen door de retail", zegt Ernesto.



Klanten vragen naar jaarrond product
Hoewel Frutas Inma verschillende nieuwe kaki-variëteiten test, blijft de voorkeur van de klanten uitgaan naar de Rojo Brillante. "We vragen wat de klant wil, maar zien wel potentie in verlenging van het Spaanse seizoen en ik verwacht niet dat we dit met de Rojo Brillante zullen realiseren", vertelt Ernesto. Door middel van joint ventures in Peru en Uruguay weet het bedrijf haar klanten al langer te bedienen. "Onze klanten vragen om jaarrond kaki's. Dat is nog een hele uitdaging, maar ik verwacht dat we binnen vijf jaar toch wel tien maanden per jaar kaki's kunnen leveren."



Daarbij heeft Frutas Inma haar assortiment de laatste jaren uitgebreid met avocado's. "Net als persimmon zitten de avocado's in de exotenhoek. We kunnen hiermee onze vaste kaki-klanten bedienen. De teelt van acocado's in Valencia is zeker niet makkelijk, maar wel mogelijk. Daarnaast telen we in Peru avocado's op een areaal van 200 hectare om onze klanten jaarrond te bedienen. Natuurlijk hebben ook andere producten, zoals bijvoorbeeld granaatappels, potentie. Maar wij hebben ervoor gekozen ons te focussen op persimmon en avocado. Je kunt niet overal specialist in zijn."



Voor meer informatie:
Ernesto Machancoses
Frutas Inma
Carrer de L'Olivera,
46291 Benimodo (Valencia)
Tel: 34 96 253 14 71
info@frutasinma.com
www.frutasinma.com