Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




Louis Bolk Instituut

"Groenten en fruit effectief medicijn bij reuma en MS"

Uit recent voedingsonderzoek blijkt dat het eten van meer onbewerkte voeding, meer groenten en fruit en het matigen van suiker en koolhydraten positieve effecten heeft op de ervaren gezondheid en het welbevinden van patiŽnten die aan reuma of Multiple Sclerose (MS) lijden. Dit stellen onderzoekers van het Louis Bolk Instituut na twee voedingsinterventies bij ruim 120 reuma- en 180 MS-patiŽnten. Het doel van het onderzoek was om de haalbaarheid en waardering van het specifieke voedingsconcept van de stichting Voeding Leeft te onderzoeken bij reuma- en MS-patiŽnten en om deze patiŽnten zelf te laten ervaren wat verse en onbewerkte voeding met hen doet, meldt het Louis Bolk Instituut.

Anders leren eten
Bij het onderzoek werden deelnemers begeleid in het anders leren eten door bijeenkomsten, informatiefolders en toegang tot een online community. Deze groepsopzet zorgde ervoor dat de meesten zich goed aan de richtlijnen wisten te houden. Minder koolhydraten en suiker eten en in plaats daarvan meer onbewerkte groenten en fruit bleek ervoor te zorgen dat deelnemers zich gezonder voelden. Zo hadden de MS-patiŽnten significant minder last van vermoeidheid, ook een half jaar na de begeleiding . Ook voelden zij zich beter dan voorheen, een verbetering die ook zes maanden na afloop nog aanhield. Daarnaast rapporteerden patiŽnten met reuma en fibromyalgie een blijvende verbetering van hun dagelijks functioneren tijdens en na het voedingsonderzoek. Bij de deelnemers die zich het beste aan de voorschriften hadden gehouden, bleek de gezondheidswinst het grootst. De deelnemers waren meestal vrouw, en hun leeftijd lag gemiddeld rond de 48 (MS) en 57 (reuma) jaar.

Luisteren naar de patiŽnt
Het anders leren eten bleek voor sommige deelnemers ingewikkeld te zijn. Zo was de bereidingstijd soms wat langer, en bleek het laten staan van tussendoortjes niet altijd gemakkelijk. "Gezien de grote groep deelnemers die duidelijke gezondheidswinst boekte zijn dit kleine obstakels", vindt Peter Voshol, onderzoeker Voeding en Gezondheid bij het Louis Bolk Instituut. "Het succes van iedere voedingsinterventie staat of valt bij hoe goed je naar patiŽnten luistert: als je weet wat zij nodig hebben, kunnen zij hun doel bereiken: gezonder worden. Dat blijkt ook uit deze studies."

Gezondheidswinst
Uit deze studies kan geconcludeerd worden dat veranderingen van het eetpatroon zoals beschreven door reuma- en MS-patiŽnten positief worden ontvangen en implementeerbaar zijn. De interventie leidde over het algemeen tot een lagere intensiteit van ziekte-gerelateerde klachten en minder vermoeidheid. Daarnaast hebben de deelnemers een betere gezondheid en welzijn ervaren.

Bron: Louis Bolk Instituut (in samenwerking met stichting Voeding Leeft, stichting MS Anders en het RRC van het MŠxima Medisch Centrum) 

Publicatiedatum: 7-12-2017

 



 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: