Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Statistieken appelen en peren in Nederland van 1997-2017

Cox stond 20 jaar geleden nog in de top 3 appelen

De afgelopen jaren is het areaal van appelen enorm gedaald. Het perenareaal heeft een enorme stijging ondervonden. Er was een moment dat het totale areaal van zowel de appelen als peren vrijwel gelijk was. Dat was in het jaar 2011. Daarna gingen beide producten weer hun eigen weg, zoals je ziet in de grafiek.


Klik hier voor een grotere afbeelding.

Appelen
Nederland is altijd een appelland geweest. In 1997 was het totale appelareaal ruim 15.000 hectare. De Elstar, Jonagold en Cox werden toen het meest geteeld met respectievelijk 5.126, 3.440 en 1.502 hectare. Inmiddels is de Cox uit de top drie verdwenen en heeft de Kanzi deze plaats opgevuld. Het totale areaal appelen is in de afgelopen 20 jaar gedaald met ruim 54%. Op dit moment is het totale areaal appelen nog maar 6.950 hectare. Toch worden er in goede jaren nog net zoveel of zelfs meer kilo's geplukt als in '97. Vooral bij de Elstar is dat goed te zien, toen werd er 129 miljoen kilo geplukt en in 2016 met ruim 2000 hectare minder werd er 133 miljoen kilo geplukt. Uit deze cijfers zie je goed terug dat de rassen steeds worden verbeterd en het aantal kilo's per boom nog steeds toeneemt. 


Klik hier voor een grotere afbeelding.

Opkomende rassen
Vanaf 2004 beginnen telers met het aanplanten van de Kanzi, Junami en Rubens. Pas in 2006 worden er genoeg kilo's geplukt om het meetbaar te maken bij het CBS. In de cijfers zien we terug dat het areaal van Kanzi en Junami nog steeds toeneemt. Hierin valt op dat de Rubens bijna zo goed als verdwenen is. In 2015 is er maar 1 miljoen kilo geplukt en in 2016 was het te weinig om mee te nemen. Hetzelfde gebeurt met de Cox, deze appel stond in de top drie in 1997 en vandaag de dag is hier nog maar 49 hectare van over. Deze appel heeft in 20 jaar een daling doorgemaakt van 96%. Vorig jaar werd er nog maar 2 miljoen kilo van geplukt.

 
Klik hier voor een grotere afbeelding.

Peren
Sinds 2011 hebben peren de overhand in Nederland. Door ons milde klimaat kunnen we een erg goede kwaliteit peer oogsten. De laatste jaren zie je dat steeds meer telers overstappen op peren. Het totale areaal peren in 1997 bedroeg 6.026 hectare. De Conference met 3.445 hectare, Doyenne du Comice 1274 hectare en stoofperen met 549 ha stonden toen in de top drie. Bij de peren is het ook opvallend dat de top twee niet is gewijzigd zoals bij de appelen. Alleen de nummer drie is vervallen en heeft de Beurré Alexandre Lucas die plaats ingenomen. De Lucas is opvallend omdat hij pas vanaf 2004 wordt gemeten door het CBS met 193 hectare. Deze peer heeft in 13 jaar tijd een stijging doorgemaakt van 257 procent naar 689 hectare. Het totaal aantal hectares peren is gestegen met 61,8 procent naar 9750 hectare.

 
Klik hier voor een grotere afbeelding.

Nieuwe rassen
Met de nieuwe peren rassen die steeds meer terrein winnen ziet het er slecht uit voor de klassiekers als Triomphe de Vienne en Doyenne du Comice. Het areaal van deze handperen daalt nog ieder jaar. Nieuwe perensoorten zoals de Sweet Sensation, Xenia en Migo hebben al meer hectares staan dan Triomphe de Vienne. Van de nieuwe rassen is de Sweet Sensation de koploper met 225 hectare. Daarna volgt de Migo met 175 hectare en de Xenia met 150 hectare. Met nog maar 40 hectare loopt de Early Desire hier nog wat op achter. 

Minder hardfruit
Verder valt het op dat het totale areaal van appelen en peren in 1997 nog 21.217 hectare bedroeg. In 2017 is het totale areaal gedaald met ruim 5000 hectare naar 16.700 hectare. Ondanks dat alles is gedaald is de productie met 130 miljoen kilo is toegenomen naar 691 miljoen kilo.

Bron: Groentenfruithuis & CBS