Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hardfruitexport blijft in neerwaartse spiraal

Argentijns hardfruit steeds meer in marge wereldmarkt

Tholen - De Argentijnse hardfruitsector verkeert in zwaar weer. De afgelopen jaren laat de export om verschillende redenen een dalende trend zien. Ook in de ramingen van 2018 wordt gerekend met een verdere daling. Ondanks het gunstige weer en de hogere opbrengst komt de Argentijnse hardfruitoogst volgend jaar niet boven het historische gemiddelde uit. Met 550.000 ton appelen en 600.000 ton peren is de opbrengst wel hoger dan afgelopen jaar. Dat blijkt uit een rapport van USDA.

De cijfers over 2017 zijn iets aangepast. Over dat kalenderjaar komt de appeloogst uit op 530.000 ton, zoals geraamd. De peren oogst komt hoger uit dan geraamd, namelijk op 530.000 ton. Toch zijn de volumes zijn voor zowel appelen als peren lager dan verwacht. Slecht weer, waaronder hagelbuien en late vorst, drukten de opbrengst, daarnaast staat het areaal onder druk. Een geschat areaal van de 5.000 hectare werd getroffen door hagel in de zomer. Tijdens het voorjaar van 2016 werd 14.000 hectare getroffen door vorst. Als gevolg daalde zowel de kwaliteit als het volume appelen en peren.

Betere kwaliteit en nieuwe rassen
Er werden minder volumes afgezet aan de industrie. Dat was onder andere het gevolg van de goede export en de lage prijzen die de industrie neerlegde voor de appelen en peren. Voor de peren wordt een groter volume voor de industrie verwacht, aangezien het volume hoger uitvalt en er minder export is dan verwacht. Daar bovenop hebben de lokale spelers geen gunstige concurrentiepositie op de internationale markt, wat de export steeds meer parten begint te spelen.



De twee belangrijkste uitdagingen van de sector zijn enerzijds het verbeteren van de kwaliteit om aan de eisen van de exportmarkten te voldoen en het ontwikkelen van nieuwe rassen. Dat laatste speelt vooral voor de appelen. De meest geteelde appelrassen zijn Red Delicious, zowel klonen als standaard, goed voor in totaal 60 procent van het areaal. Granny Smith heeft 15 procent van het areaal in handen en de Gala 14 procent. Voor de peren bestaat het grootste deel van het areaal uit Williams, Packham's Triumph en Beurre D'Anjou, opgeteld nemen deze drie rassen 81 procent van het areaal voor hun rekening. Een aantal rassen heeft de afgelopen jaren een uitbreiding doorgemaakt, dat geldt bijvoorbeeld voor de Abate Fetel, Red Barttlet, Beurre Bosc en Beurre Giffard.

Areaal daalt
Rond de 90 procent van de totale appel- en perenteelt is gecentreerd in de provincies Rio Negro, goed voor 80 procent, en Neuquen, goed voor nog eens 10 tot 15 procent. Het resterende areaal staat vooral in Valle de Uco, in de provincie Mendoza. In de Upper Valley in Rio Negro zijn 220 pakstations te vinden. Vijftien jaar geleden waren er nog 9.000 telers, maar dat aantal is teruggelopen tot 2.400 telers.

Het areaal voor volgend jaar is naar boven bijgesteld nadat de provincies de data herzagen. Het land telt 20.000 hectare appelen en 26.500 hectare peren. Ondanks dat de cijfers naar boven worden bijgesteld, staat het areaal onder druk. De economische crisis heeft in de afgelopen jaren de winstgevendheid van de sector aanzienlijk verminderd. Als gevolg daarvan is het areaal gedaald. Die trends zijn ook te zien in de Alto Valle en Valle Medio in Rio Negro en de provincies Neuquen en San Juan. In de provincie Mendoza moeten de appelboomgaarden plaats maken voor wijndruiven.



Kleinere telers in Rio Negro en Neuquen die het hoofd niet langer boven water kunnen houden, verkopen hun plantages aan grotere teeltbedrijven, pakstations en exporteurs. Als de fytosanitaire staat van de boomgaarden erg slecht is, worden ze opgekocht door projectontwikkelaars. De hele fruitsector concentreert zich steeds meer rond een beperkt aantal grote telers, maar zelfs die grote bedrijven voelen de gevolgen van de crisis, waardoor gereorganiseerd moet worden en bedrijven krimpen.

Lastige internationale markt
De export van appelen zal in het komende kalenderjaar stijgen van 76.000 naar 80.000 ton appelen en van 260.000 naar 280.000 ton peren. Desondanks blijven de exportvolumes onder de historische gemiddelden door een te slechte concurrentiepositie op de wereldmarkt.

Voor het huidige kalenderjaar wordt een daling in de export verwacht naar 76.000 ton appelen en 260.000 ton peren in vergelijking tot de officiële ramingen. Oorzaak is de lagere aanvoer. Daarnaast verliest het land haar concurrentiepositie, wat een negatief effect heeft op de export. Ook de moeilijke economische situatie in exportmarkten speelt hierin een rol. Onder andere de in Brazilië gaat het economisch minder goed, daar bovenop heeft het land de import uit Argentinië beperkt vanwege fytosanitaire zaken.

Tussen januari en augustus van dit jaar exporteerde het land 28 procent en 19 procent minder appelen en peren in vergelijking met dezelfde periode in 2016. Vooral voor de appelen was dat het gevolg van een kleiner volume, maar zoals gezegd speelt ook de concurrentiepositie een rol. Argentinië exporteert naar pakweg zestig landen, waarvan Brazilië in 2016 veruit de grootste markt is voor zowel appelen als peren. De EU en Paraguay voor de appelen. De perenexport is vooral gefocust op Ruisland en de EU. Brazilië is vooral in de tweede helft van het jaar een belangrijke afzetmarkt, omdat het land zelf geen peren produceert. In maart 2015 sloot de Braziliaanse regering de grens voor Argentijnse appelen en peren nadat de Cydia pomonella was aangetroffen in Villa Regina, in de provincie Rio Negro. Na inspecties van de Braziliaanse autoriteiten werd de grens in juni 2015 weer geopend, maar de Argentijnse sector vindt het opgestelde protocol te strikt. Dat hindert de exportstroom, waardoor telers er voor kiezen om de export te beperken. In 2016 daalde de appelen- en perenexport met 9 en 17 procent ten opzichte van het voorgaande kalenderjaar.

Geen profijt Russische boycot
Het is Argentinië niet gelukt om te profiteren van de Russische boycot van onder andere Europees product. Onder andere een ongunstige wisselkoers pakte negatief uit voor de telers en de devaluatie van de roebel en de crisis in Rusland boden ook weinig perspectief. De appelexport naar Rusland daalde in 2016 met 40 procent. Voor de peren daalde de export met 6 procent in vergelijking met het voorgaande jaar. De export naar de EU liet een kleine groei zien van twee procent voor de appelen en zeven procent voor de peren, dankzij de beperkte oogst op het noordelijk halfrond. Paraguay stelt minder eisen aan de import van appelen en peren en kan daardoor de derde positie in de ranglijst innemen. Ondanks de volatiele markt is de VS een stabiele exportmarkt voor Argentinië, vooral voor biologisch fruit is dit een goede bestemming.

In de eerste maanden van dit jaar was het grootste deel van de export bestemd voor de overzeese markten. Het tweede semester oriënteerde de export zicht vooral op de Mercosur landen. Traditioneel is Brazilië een goede bestemming die minder eisen stelt dan de EU en de VS, maar de laatste jaren worden ook vanuit dit land de eisen strenger.

Voor de biologische appelen en peren zijn het Verenigd Koninkrijk en de VS traditioneel de belangrijkste markten. De Britse markt blijft stabiel, maar de Amerikaanse markt zal groeien. Ook India opende de grenzen voor de Argentijnse appelen en peren, maar de exportvolumes in 2016 waren nog beperkt. In 2014 opende China de grenzen, maar sindsdien zijn er door de strenge importeisen slechts beperkte volumes naar die markt geëxporteerd.

klik hier om het rapport van USDA te lezen.