Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Terwijl de omzet in de handel van landbouwmachines juist steeg

CBS: omzet groenten- en fruithandel 7% gekrompen

De omzet in de groothandel steeg in het derde kwartaal van 2017 met 3,5 procent ten opzichte van een jaar eerder. Vooral bij de zuivelhandelaren, handelaren in landbouwmachines en de toeleveranciers aan de industrie steeg de omzet. De omzet van de handelaren in landbouwproducten nam juist af. Dit meldt het CBS in de Kwartaalmonitor groothandel.


In de groothandel in teeltproducten daalde de omzet met 5,2 procent. De groothandelaren in groenten en fruit hadden deels te lijden onder de afgenomen export. De omzet in de groenten- en fruithandel kromp met 7 procent. 

De omzet voor de groenten- en fruithandel daalde in 2017, terwijl de omzet van landbouwmachines juist steeg in het afgelopen jaar. Bron: CBS.


Machines
De handelaren in landbouwmachines boekten juist een omzetstijging van 15,2 procent en groeide nog harder dan in de eerste twee kwartalen van 2017. De handel in landbouwwerktuigen zoals tractoren, machines voor melkvee, en apparatuur voor grondbewerking bloeide op, vooral door meer vraag uit het buitenland. 

De toeleveranciers voor de industrie kenden met 7,9 procent omzetgroei het beste kwartaal van de afgelopen vijf jaar. Deze branche, die onder andere levert aan de auto-industrie en handelt in compressoren en intern transportmaterieel, profiteerde van een toegenomen vraag naar materieel. Ook hier was het vooral de vraag over de grens die het omzetcijfer stuwde.


De omzet van de groothandels voor voedingsmiddelen steeg in het derde kwartaal van 2017. Bron: CBS.


Stijging
In nagenoeg alle sectoren van de groothandel steeg de omzet. Er werd 2,5 procent meer omgezet in de groothandel in voedingsmiddelen. In de zuivelhandel zorgde de hogere melkprijs net als in het tweede kwartaal voor flink meer omzet; de groei was daar 24 procent. Daarnaast groeide de omzet in de groothandel voor consumentenartikelen met 4,5 procent gestaag door. De leveranciers van apparatuur aan de industrie deden vooral over de grens goede zaken. Zij zagen hun omzet groeien met bijna 8 procent.

Verwachtingen blijven positief
De verwachtingen van de handelaren blijven positief. Zo verwachten ze in 2018 meer personeel nodig te hebben. Het positieve sentiment in het derde kwartaal valt samen met het laagste aantal faillissementen in jaren. In het derde kwartaal maakten 89 handelaren de gang naar de curator. Dat zijn er 6 minder dan het kwartaal ervoor.


De algemene omzetgroei van de groothandel vergeleken met voorgaande jaren. Bron: CBS

Bron: CBS
Publicatiedatum: