Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Kansen voor Europese appelen op Indiase markt

Op de Indiase markt is er een tekort aan appelen van hoge kwaliteit. De appelen in bewaring zijn doorgaans van mindere kwaliteit. Dit schept ruimte voor duurdere importappelen en biedt importeurs nieuwe kansen. 

"Er worden appelen uit de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland, Iran, Turkije en Europa geïmporteerd," vertelt Sanjay Shah van het Indiase bedrijf Adani Agrifresh. "We beschikken over de capaciteit om ruim 26.000 ton appelen onder gecontroleerde atmosfeer te bewaren. Nadat we de appelen hebben ingekocht en zo'n 7 tot 8 maanden in bewaring hebben gehad, verkopen we ze op de binnenlandse markt in groothandelsverpakkingen van 20 kilo, retailverpakkingen van 9 tot 12 kilo en consumentenverpakkingen van 4 tot 6 stuks per punnet of polyzak."

Volgens Sanjay overheersen in dit jaargetijde rassen als Red Delicious die meer lijken op de Indiase Royal Delicious appelen. "Momenteel zijn deze (binnenlandse Royal Delicious appelen uit Kasjmier/Himachal) goedkoper dan appelen uit Washington.

Er zijn momenteel echter een aantal landen die hun appelen niet naar India mogen exporteren. Er is ruimte voor appelen uit Washington in het zuiden van India omdat het seizoen hier pas net begonnen is. De prijzen zijn wat hoger dan vorig seizoen maar zullen naar verwachting dalen."

De export van Europese appelen zal aanzienlijk minder zijn gezien de kleinere productie. Het verbod op de import van Chinese appelen en peren door de Indiase regering zal appelen uit Washington en andere herkomstgebieden mogelijk de ruimte bieden om dit gat op de markt in te vullen. Hetzelfde gebeurde vorig jaar met Poolse appelen.Sindsdien hebben Polen en India een duidelijk protocol opgesteld waarmee Poolse appelen toegang tot de Indiase markt hebben gekregen. Hetzelfde zal mogelijk ook gebeuren met Servische appelen. De import uit Europa is over het algemeen een realistisch alternatief geworden voor de huidige Indiase appelproductie die van slechte kwaliteit is, ondanks het feit dat Europese appelen duurder zijn. 

"Het is zeker niet zo dat alle binnenlandse appelen van slechte kwaliteit zijn maar het grootste gedeelte van de oogst heeft een kwaliteit die lager dan de CA-bewaringsstandaard ligt. Dit biedt importappelen goede kansen. Zo hebben Iraanse appelen een mooie kleuring en hoog suikergehalte, zijn ze goedkoper en mogen ze naar India geëxporteerd worden, hoewel de kwaliteit in een later stadium wel daalt. Tegen april zullen onze voorraden uitverkocht zijn, waarna we weer ruimte hebben voor Washington appelen," vertelt Sanjay. 

Naast de import van verse AGF onderzoekt Adani Agrifresh de mogelijkheden om zelf te gaan produceren. Het bedrijf bereidt momenteel de teelt van granaatappelen in Gujarat voor en over niet al te lange tijd hoopt het de internationale granaatappelmarkt te kunnen betreden. Voor meer informatie:
Sanjay Shah
Adani Agrifresh (India)
Tel: 0091 9909014971

Publicatiedatum :Ook onze agf-nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018