Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uienprijzen Azië stijgen, India beperkt export

Aziatische landen zoals Bangladesh en Maleisië worstelen met het veiligstellen van voorraden uien nadat 's werelds grootste exporteur -India- de overzeese verkoop beperkte ondanks de beperkte beschikbaarheid van uien op de wereldmarkt.

Uien, een essentieel voedingsproduct voor miljoenen Aziaten, zullen waarschijnlijk nog minstens twee maanden duur en schaars blijven. Totdat India de exportbeperkingen opheft, zeggen de handelaren. "Op dit moment kunnen we niets anders doen dan wachten," zegt Mohammad Idris, een handelaar uit Dhaka, Bangladesh. Daar zijn de uienprijzen de afgelopen maanden verdrievoudigd. Ze bereikten deze week een recordhoogte van 100 taka (1,03 euro) per kg. "We hopen dat de prijs van uien in India zal dalen zodra hun nieuwe oogst op de markt komt," zei Idris.

Uien zijn in bijna elke Aziatische keuken aanwezig, waar ze worden gebruikt als basis voor traditionele gerechten zoals biryani in Pakistan, belacan in Maleisië en viscurry in Bangladesh. Een zevenvoudige prijsstijging voor uien voor de detailhandel in slechts vijf maanden zette India ertoe aan om vorige week een minimumprijs van 850 dollar (715 euro) per ton in te stellen voor overzeese verkoop tot het einde van 2017. Deze prijs ligt ruim boven de gangbare marktprijs van 700 dollar (590 euro) per ton. "Slechts een paar importeurs zijn bereid om 850 dollar per ton te betalen. De export is aanzienlijk gedaald," aldus een Indiase exporteur in Mumbai.

De tekorten kwamen na het grote aanbod van uien van vorig jaar. Telers in India en Pakistan besloten in de zomer van dat jaar minder uien te planten, omdat ze hierdoor flinke verliezen hadden geleden. India exporteerde in 2016-2017 circa 2,4 miljoen ton uien, voornamelijk naar Bangladesh, Maleisië en de Verenigde Arabische Emiraten. Andere grote exporteurs zijn Pakistan, China en Egypte.

"Pakistan heeft een onofficieel exportverbod opgelegd," zei Waheed Ahmed van de All Pakistan Fruit and Vegetable Exporters, Importers and Merchants Association. "Het Department of Plant Protection geeft niet de gezondheidscertificering af die nodig is voor de export. Het is geen officieel exportverbod, maar een soort informeel verbod," aldus Ahmed.

Importlanden zoals Maleisië, Bangladesh, Sri Lanka, Verenigde Arabische Emiraten, Indonesië en Nepal kijken nu naar China en Egypte voor hun uien, maar deze landen konden niet genoeg leveren. "Alle landen die uien produceren, hebben tekorten. Dus zelfs als je naar China gaat, kan je niet nog niet alles krijgen wat je wilt," zei een medewerker van een vooraanstaande Maleisische importeur. Indiase leveranciers hadden de voorkeur van Aziatische kopers vanwege de smaak, lagere transportkosten en de snelle levering. "Het duurt meer dan een maand om uien te krijgen als ze uit Egypte komen, ongeveer 20 dagen uit China. Terwijl het maar een paar dagen duurt als je vanuit India importeert."

"De Indiase oogst van deze zomer en nazomer zal naar verwachting met een kwart dalen ten opzichte van de 7,5 miljoen ton van vorig jaar," zei PK Gupta, waarnemend directeur van de National Horticultural Research and Development Foundation in India. Mensen uit de branche zeiden echter dat de nieuwe seizoensgewas maar een klein overschot zal geven. India zal wachten op een aanzienlijke daling van de lokale prijzen voordat het de exportbeperkingen versoepelt.
Publicatiedatum: