Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Argentinië start rechtstreekse export walnoten naar Europa

De export van in Argentinië geteelde walnoten wordt steeds noodzakelijker. Er is momenteel zelfs veel vraag naar dit product op de internationale markt. De VS exporteert bijvoorbeeld bijna elke zes maanden circa 5.000 ton naar Europa. Maar dit is niet gunstig voor Argentijnse telers, die de waarde van de noot ernstig zien afnemen door de aanwezigheid van allerlei tussenpersonen en door de instabiliteit van de peso ten opzichte van de dollar.

De firma José Rocha heeft voorgesteld om te starten met rechtstreekse export van de walnoten om een ongunstige situatie te voorkomen. Mariano Martini, consultant van het bedrijf, vertelt ons dat ze exporteren naar de internationale markt via Argentijnse en Chileense groothandels. Deze tussenpersonen kopen de producten voor een zeer lage prijs en verkopen ze voor een hoge prijs. En dit heeft nadelige gevolgen voor zowel producenten als consumenten en voor de reputatie van het product."Martini: "De belangrijkste reden waarom het bedrijf rechtstreeks wil exporteren, is dat we ernaar streven de waarde van dit populaire product te verbeteren en dat we een grotere winstmarge willen zien, door tussenpersonen te vermijden. Om dit doel te bereiken, zal de export voornamelijk naar Italië, Duitsland en Spanje gaan, momenteel de grootste afnemers van walnoten."Het bedrijf heeft ook een opslagsysteem dat het mogelijk maakt om de noot maximaal 30 maanden op te slaan zonder dat deze aan kwaliteit inboet. Zo hebben ze het hele jaar door producten beschikbaar voor de verkoop, ook al loopt de oogst van maart tot -hooguit- mei. "Dit is iets wat andere bedrijven niet hebben. Daarom hebben we ook nauwelijks concurrentie in die maanden van het jaar dat er geen walnoten geoogst worden."Martini vertelde ook dat het bedrijf geen chemische producten gebruikt voor het drogen en reinigen van de walnoten. Het werkt met een "eigen, wind-aangedreven systeem, uniek in deze regio. Het gaat hier dus om een volledig biologisch en milieuvriendelijk product."Het bedrijf José Rocha teelt zijn walnoten op 1850 meter boven de zeespiegel: een locatie met een zeer speciaal microklimaat dat de noten een uitzonderlijke smaak en kwaliteit geeft. Maar het klimaat is niet de enige reden voor de hoge kwaliteit van deze noot. Het komt ook doordat de walnoten van de Chandler-variëteit zijn (ook bekend als Californische noten), die zijn geënt op bomen van de Sorrento-variëteit.

"Met deze kruising van walnotensoorten zijn we erin geslaagd om grote en aantrekkelijke walnoten te produceren, zoals de Chandler, met groottes van 30 à 32 millimeter en een donkere, koperen kleur. Maar ze hebben de klassieke smaak van een Sorrento walnoot, veel aangenamer en zachter in de mond."

Voor meer informatie:
Mariano Martini
José Rocha Producción Nogalera
Argentina

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018