Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Goede vooruitzichten voor lychees verwacht, zodra prijzen avocado- en macadamiamarkt stabiliseren

Weer tempert eerste oogst Zuid-Afrikaanse lychees

Het Zuid-Afrikaanse lycheeseizoen is iets later dan gebruikelijk van start gegaan met vroege rassen zoals het lokale ras Early Delight en de Chinese rassen Three Months Red en Haak Yip. De eerste lychees werden al in september in Malelane (provincie Mpumalanga) geplukt. 

De eerste volumes van het dominante ras Mauritius zullen deze week vanuit Malelane en Komatipoort binnenkomen en de aanvoer loopt nog tot de Kerst door. Als gevolg van het bewolkte weer van de afgelopen weken is de groei wat vertraagd, hetgeen gevolgen kan hebben op de maten. Het was wel gunstig voor de fruitzetting omdat er hierdoor ook geen zonnebrand is ontstaan. Momenteel is de aanvoer van lychees krap maar zodra de hoeveelheden de komende twee weken groeien, zullen de prijzen van de verschillende maten verder uiteen gaan lopen. 

"Het ziet er naar uit dat het een gemiddeld jaar wordt," vertelt Bobby Price, voorzitter van de South African Litchi Growers'Association (SALGA). "We ondervinden nog altijd hinder van de droogte en verwachten dan ook een kleinere oogst dan vorig jaar. We hebben wel op het juiste moment een paar goede buien gehad."

Vanuit Komatipoort meldt Frik Joubert, voormalig voorzitter van SALGA, dat de bloei middelmatig was vanwege de klimatologische omstandigheden. "In mei hadden we regen die werd gevolgd door een warme winter waardoor de planten geen stress hadden en er veel vegetatieve groei plaatsvond die ten koste ging van de vruchtvorming. Anderzijds ziet de kwaliteit er dit jaar goed uit."

Vorig jaar bedroeg de lychee-oogst 9.801 ton, waarvan er 4.909 ton werd geëxporteerd, voornamelijk naar Europa, en dan met name naar de Nederlandse markt, het Verenigd Koninkrijk en Canada. Er werden ook zeer bescheiden volumes naar Dubai en de Verenigde Staten geëxporteerd. Een luchtvrachtvervoerder heeft FreshPlaza laten weten dat de vraag naar lychees vanuit het Verenigd Koninkrijk en het Midden-Oosten tot dusver zwak is. De meeste lychees die deze vervoerder verwerkt, worden naar Parijs gevlogen. 

De lycheesector is het slachtoffer van het succes van avocado's en macadamia's en het areaal is gedurende het laatste decennium gehalveerd. Momenteel is het echter stabiel en zijn er zelfs een paar nieuwe plantages bijgekomen. 

"Goede vooruitzichten lychees in Zuid-Afrika"

Bobby Price blijft optimistisch over de vooruitzichten voor de lycheesector in Zuid-Afrika, die concurreert met die uit Madagaskar op een vrijwel lege markt. "Ik denk dat het een gewas met goede perspectieven is dat een geweldige toekomst voor zich heeft. Er is nog altijd een solide markt voor onze lychees. Zodra de prijzen van avocado's en macadamia's stabiliseren, zullen telers hun lychees weer op de markt brengen. Vanuit SALGA wordt er achter de schermen veel werk verricht om uit te kunnen breiden naar nieuwe markten, zoals de Verenigde Staten."

Het grootste gedeelte van de Zuid-Afrikaanse lychee-oogst wordt geëxporteerd. De exports loopt van week 45 tot week 7 of 8, waarbij de productie zich verplaatst van de regio Malelane/Komatipoort naar Nelspruit en tenslotte Tzaneen. De lychees uit Nelspruit zijn van de Kerst tot half januari op de markt en het seizoen in Tzaneen wordt in februari afgesloten. Het fruit is zeer kort houdbaar en moet binnen 24 uur na de pluk al naar zijn bestemming verzonden worden.

Een aanzienlijk deel van de oogst (ruim 3.500 ton in het seizoen 2016-2017) is bestemd voor de verwerking. Een relatief klein volume, 1.300 ton vorig seizoen, bereikt de Zuid-Afrikaanse consument, dit tot grote spijt van de lokale markt waar lychees erg populair zijn. 

Lychee veredelingsprogramma

In samenwerking met de Tropical and Subtropical Crops afdeling van de Agricultural Research Council in Nelspruit voert SALGA een veredelingsprogramma voor lychees uit. Hiermee hoopt het nieuwe rassen te ontwikkelen om verder te kunnen diversifiëren. "Mauritius zal altijd ons basisras blijven maar we menen dat de balans tussen de rassen goed moet zijn," legt Bobby Price uit. Ook het ras Early Delight, waarvan de vruchten momenteel wat problemen met barsten hebben, maakt onderdeel uit van het programma. 

Voor meer informatie:

Bobby Price
South African Litchi Growers' Association (SALGA)
Tel: +27 13 753 5760
Email: bobby@halls.co.za
http://litchisa.co.za


Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018