Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Avocadoteelt levert Spaanse Andalusië € 300 mln op

Aan de kust bij Malaga en Granada is 95% van de Spaanse teelt van avocado's te vinden. De overige 5% is verdeeld over andere delen van de Spaanse kust. Deze winstgevende teelt levert Andalusië ieder jaar ongeveer 300 miljoen euro op: 150 miljoen uit eigen teelt en de rest uit het doorverkopen van geïmporteerde avocado's, zowel op de nationale als de internationale markt.

De oogst van de Andalusische avocado, die de afgelopen maand is begonnen met de vroegste rassen, is vergelijkbaar met vorig jaar. Er wordt geraamd dat er ongeveer 55.000 ton geoogst zal worden, wat kan oplopen tot 60.000 ton bij gunstige weersomstandigheden. Het areaal waarop de avocado geteeld wordt, omvat momenteel 10.000 hectare. Als gevolge van de winst die de afgelopen jaren gemaakt is in de avocadoteelt, willen veel telers hun areaal uitbreiden. Dit wordt echter belemmerd door het gebrek aan water.

Export
75% van de Andalusische avocado wordt buiten Spanje verkocht in de 25 landen van de Europese Unie. De Europese avocadomarkt kent een jaarlijkse groei van 15%. Het afgelopen jaar is meer dan 400.000 ton avocado's verkocht. Ook de Spaanse vraag naar avocado's stijgt, waarbij opvalt dat supermarkten steeds vaker kiezen voor de Andalusische avocado.

De grootste concurrenten van Andalusië op de Europese markt zijn Chili, Israël, Colombia en Mexico. Vooral de import uit Mexico is momenteel flink aan het groeien. Echter, de vraag is zo groot dat deze concurrentie geen problemen voor Andalusië zal betekenen. Het is zelfs zo dat de grootste Andalusische handelaars in exotisch fruit ieder jaar tientallen tonnen Mexicaanse avocado's opkopen om deze vervolgens op de Spaanse en Europese markt te verkopen. 

Bron: eleconomista.es
Publicatiedatum: