Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
ter voorkoming boycot

Etiket van Catalaanse appelen

Sommige appels uit Girona worden zonder etiket verkocht om een boycot te voorkomen. Dit heeft de directeur van de Catalaanse Raad van Toezicht van de Beschermde Geografische Identificatie ''Poma de Girona'', Llorenç Frigola, toegegeven. Hij legt uit dat een supermarkt uit Madrid hen gevraagd heeft om de appelen zonder enige identificatie naar Madrid te verzenden.

Frigola wil niet te veel aandacht voor de situatie, omdat hij erop vertrouwt dat het snel voorbij zal gaan. Hij merkt op dat de afhankelijkheid van de landelijke markt steeds kleiner wordt. Dit jaar is zes van de tien appelen van de IGP buiten de Spaanse markt verkocht, een stijging van 14% ten opzichte van vorig jaar.

Exportprotocol
Toch lopen de telers van Poma de Girona tegen problemen aan bij de export van hun appelen. Bij de grenscontrole bij La Jonquera moeten de pallets worden opengemaakt om de kwaliteit te kunnen testen. De pakketten handelswaar wordt hierdoor beschadigd afgeleverd. ''Ze kunnen beter, net zoals in Italië en Frankrijk, de fytosanitaire inspectie elektronisch doen'', klaagt Frigola.

80 miljoen ton 
De oogst dit jaar was goed, aldus Frigola. Hij verwacht dat de verkoop stijgt als gevolg van de late kou die de appelen uit Noord-Europa heeft beschadigd. Dat de oogst in landen als Frankrijk en Polen hierdoor minder zal zijn, is voordelig voor de telers uit Girona, waar het klimaat wat gelijkmatiger is. 
Publicatiedatum: