Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
ter voorkoming boycot

Etiket van Catalaanse appelen

Sommige appels uit Girona worden zonder etiket verkocht om een boycot te voorkomen. Dit heeft de directeur van de Catalaanse Raad van Toezicht van de Beschermde Geografische Identificatie ''Poma de Girona'', Llorenš Frigola, toegegeven. Hij legt uit dat een supermarkt uit Madrid hen gevraagd heeft om de appelen zonder enige identificatie naar Madrid te verzenden.

Frigola wil niet te veel aandacht voor de situatie, omdat hij erop vertrouwt dat het snel voorbij zal gaan. Hij merkt op dat de afhankelijkheid van de landelijke markt steeds kleiner wordt. Dit jaar is zes van de tien appelen van de IGP buiten de Spaanse markt verkocht, een stijging van 14% ten opzichte van vorig jaar.

Exportprotocol
Toch lopen de telers van Poma de Girona tegen problemen aan bij de export van hun appelen. Bij de grenscontrole bij La Jonquera moeten de pallets worden opengemaakt om de kwaliteit te kunnen testen. De pakketten handelswaar wordt hierdoor beschadigd afgeleverd. ''Ze kunnen beter, net zoals in ItaliŰ en Frankrijk, de fytosanitaire inspectie elektronisch doen'', klaagt Frigola.

80 miljoen ton 
De oogst dit jaar was goed, aldus Frigola. Hij verwacht dat de verkoop stijgt als gevolg van de late kou die de appelen uit Noord-Europa heeft beschadigd. Dat de oogst in landen als Frankrijk en Polen hierdoor minder zal zijn, is voordelig voor de telers uit Girona, waar het klimaat wat gelijkmatiger is. 

Publicatiedatum: 29-11-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: