Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Wout van Es, Wilko Fruit:

"Ethiopische aardbeien 24 uur na oogst in ons magazijn"

Tholen - Ethiopische aardbeien, het is misschien niet het eerste herkomstland, waar je aan denkt, maar bij IlanTot Strawberry Farm, op ongeveer een uur rijden van Addis Abeba, produceren ze jaarlijks een paar honderd tonnen. Wilko Fruit in Breda is ťťn van de Nederlandse distributeurs van de Ethiopische aardbeien. "We hebben aanvoer van week 48 tot en met week 14. Wekelijks krijgen we drie aankomsten per luchtvracht binnen. Met de Ethiopische aardbeien vullen we het gat tussen de Spaanse en Egyptische import en de Hollandse kasaardbeien op", vertelt Wout van Es.Hoewel IlanTot Strawberry Farm inmiddels ook op kleine schaal frambozen verbouwt, beperkt Wilko Fruit zich in elk geval dit jaar nog tot de aardbeien. "En dat gaat al enkele jaren naar volle tevredenheid", vertelt Wout. "Het zijn probleemloze aardbeien. Men teelt de variŽteiten Rotami, Tamar en Roky en die smaakaardbeien  vinden bij onze klanten gretig aftrek. De koelketen op deze farm start binnen 20 minuten vanaf het verzamelen op het veld tot de levering per eigen koelwagen naar de koelruimtes op Addis Abeba Airport. Ondanks de afstand zijn deze aardbeien binnen 24 uur bij ons in het magazijn, daarmee zijn ze nog verser dan het Spaanse product. De belangrijkste afnemers van de Ethiopische aardbeien zijn de supermarkten en de betere groentenspecialisten.""We zijn trots op de impact van dit teeltbedrijf op de lokale gemeenschap", vertelt Wout van Es. "IlanTot Strawberry Farm telt meer dan  550 werknemers (meestal vrouwen) en naast de eigenaar die uit IsraŽl komt, bestaat al het teeltpersoneel, de arbeiders en managers uit 100% lokale EthiopiŽrs. De medewerkers krijgen gratis toegang tot het drinkwater op de farm en in de nabijgelegen school. Daarbij krijgen de medewerkers Engelse les en levert het bedrijf energie door de plaatselijke kerk met de bedrijfsgenerator te verbinden."De farm is de afgelopen 8 jaar al zowel BRC- als GlobalGAP-gecertificeerd en bezit ook het sociale SMETA-certificaat. Wout ziet veel potentie in de Ethiopische aardbeien. "EthiopiŽ biedt fantastische klimaatomstandigheden voor jaarrond teelt. Het bedrijf bevindt zich op 1800 meter boven zeeniveau met 12 uur Ethiopische zon per dag en een gemiddelde temperatuur van 22 tot 28 graden Celsius het hele jaar door. Daarnaast heeft men de afgelopen jaren veel aandacht besteed aan de verpakkings-, sorteer- en presentatiemogelijkheden."


 
Voor meer informatie:
Wout van Es
Wilko Fruit 
IABC Nr.5212
4814 RA Breda
Tel. +31 (0)76 524 44 56
Fax: +31 (0)76 5244469
wout@wilkofruit.com
www.wilkofruit.com


Publicatiedatum: 29-11-2017
Auteur: Izak Heijboer
Copyright: www.agf.nl

  

Reacties:


En dan te bedenken dat de meeste Nederlandse telers tot aan kerst aardbeien hebben en er ook al Egyptische en Marokkaanse aardbeien op de markt zijn, oftewel welk 'gat' vullen deze aardbeien?
Aardbeien teler, Malden - 30-11-2017 14:40:25


Dit is toch een totaal achterhaald concept! Er is toch door de afstand tussen productiegebieden en afzetmarkt veel teveel milieuschade. Aardbeien hoeven niet het hele jaar beschikbaar te zijn. Wie heeft dat bedacht? Daarbij leven er nauwelijks giraffes in EthiopiŽ en al helemaal niet in de hooglanden. Ik word helemaal niet blij van dit bericht en zal de aardbeien nimmer kopen.
C. Bool , Amsterdam - 29-11-2017 20:52:52


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: