Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Comité Fruit breidt team en activiteiten uit

Een nieuwe samenstelling, gezamenlijke fruitpromotie en een nieuwe voorzitter. Het Comité Fruit binnen GroentenFruit Huis heeft een veranderingsproces ingezet.
GroentenFruitHuis werkt met diverse Comités die het bestuur adviseren en zelfstandig activiteiten kunnen uitvoeren in het belang van een specifieke productgroep. Begin dit jaar heeft Rijnconsult een onderzoek uitgevoerd naar de huidige en mogelijke toekomstige taken van het Comité Fruit. Op de netwerkbijeenkomst fruit afgelopen voorjaar, benoemden de leden welke activiteiten zij belangrijk vinden. Promotie scoorde het hoogst, gevolgd door ontwikkelen en openen van nieuwe markten.

Zachtfruit aan tafel
Stap voor stap zullen de mogelijke activiteiten worden bekeken en besproken. Er is gehoor gegeven aan het advies om het Comité Fruit uit te breiden met zachtfruit. In het verleden stond hardfruit (appels/peren) centraal. Hiermee is de lijn naar boven ingezet: op zoek naar kansen en acties voor het Comité en daarmee de fruitsector.



Nieuwe voorzitter
Half oktober heeft Jan Timmermans, na bijna tien jaar, afscheid genomen als voorzitter van het Comité Fruit. In 2008 volgde hij Arie den Dekker op. Vanaf 1991, tot de oprichting van Frugi Venta in mei 2001, was hij bestuurslid van de Bond van Exporteurs. Jan had zijn vertrek als voorzitter al eerder aangekondigd, maar niet voordat er een nieuwe voorzitter zou zijn en de continuïteit van het Comité gewaarborgd zou zijn. Peter van Osch (Veiling Zaltbommel) is unaniem gekozen tot nieuwe voorzitter van het Comité. Jan is bedankt voor zijn jarenlange inzet en het Comité is verheugd met Peter als opvolger. Ook heeft er een secretariswisseling plaatsgevonden. Zo heeft Suzan van Kuppeveld (GroentenFruit Huis) het stokje overgedragen aan Wilco van den Berg (GroentenFruit Huis).

Gezamenlijke fruitpromotie
Het Comité heeft een adviserende rol naar het bestuur van GroentenFruit Huis met betrekking tot belangenbehartiging en strategisch overleg. Daarnaast is de netwerkfunctie van belang en kunnen zelfstandig projecten worden geïnitieerd, maar wel ondersteund door de werkorganisatie van GroentenFruit Huis. Het is aan het Comité om te beslissen welke onderwerpen worden opgepakt. Momenteel wordt draagvlak getoetst voor het opzetten van gezamenlijke promotie van appels en peren op verre bestemmingen. Ook wordt er gewerkt aan een voorstel voor generieke promotie in 2018 van zachtfruit op de Nederlandse markt. De deelnemende partijen zullen de activiteiten zelf moeten financieren. Op de dag van het verschijnen van het aardbeien artikel in Trouw (4 november) is snel geschakeld met het Comité over de communicatie-aanpak en werd onderling informatie gedeeld over persuitingen. Eenduidige communicatie was hierbij van groot belang.

Nieuwe leden
Naast Peter van Osch als voorzitter zijn Fred Douven (ABB Growers), Sjraar Hulsman (The Greenery) en Johan de Witte (Berry World) vers bloed als zachtfruit experts. Het Comité bestaat verder uit: Zweer van Aalsburg (Fruitmasters), Corrie Verheij-Hofs (Hofs Fruit Company), Floor van Os (Fa. J.C. van Os), Kees Oskam (Handelsmij. Jan Oskam), Kees van Ossenbruggen (Van Ossenbruggen Fruit), Michel Schrijnemaekers (Fruitveiling Zuid-Limburg), Joop Vernooij (Frupaks-Vernooij/Staay Food Group). Vanuit GroentenFruit Huis zijn Wilco van den Berg (secretaris Comité Fruit) en Richard Schouten (directeur) betrokken bij het Comité. Zijn er onderwerpen? Stip deze aan bij één van bovenstaande leden.

Meer informatie:
GroentenFruit Huis
Wilco van den Berg
vandenberg@groentenfruithuis.nl

Publicatiedatum: