Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

zorgen 'oververzadigde' markt

Verzet Zuid-Australische bessenbranche tegen subsidie kasaardbeienteler

De Zuid-Australische regering ligt onder vuur van de bessentelers van deze deelstaat. Dit komt doordat de overheid wil bijdragen aan de financiering van een nieuwe aardbeienkwekerij waarvan de overige telers beweren dat deze een al overvolle markt nog verder zal verzadigen.

Berry Sensation, een dochter van het olie- en gasbedrijf Mecrus, heeft via het Future Jobs Fund 2 miljoen Australische dollar (1,3 mln euro) van de overheid ontvangen voor het 34,7 miljoen dollar (22,14 mln euro) kostende project in Wattle Range, in het zuidoosten van Zuid-Australië.

De nieuwe faciliteit zou volgens de deelstaatregering de eerste ter wereld zijn die het hele jaar door aardbeien kan produceren. Naar verwachting zal de aardbeienproductie in Zuid-Australië met 30 procent toenemen en zullen er ongeveer 140 banen worden gecreëerd.

Voorzitter van de Berry Grower's Association of South Australia, Vanessa Sherry, zei dat de extra toevoer van aardbeien 'een nachtmerrie' zou zijn voor bestaande telers, die momenteel al geconfronteerd worden met zeer felle concurrentie. "De meesten van ons werken met elkaar samen, maar met zo'n overvloed aan fruit wordt het een explosieve situatie. Iedereen zal hierdoor veel meedogenlozer worden, verwacht ik zo."

Te veel aardbeien, niet genoeg vraag
Volgens mevrouw Sherry, zelf een teler, denken veel mensen in de branche dat de regering de effecten van een dergelijk nieuw bedrijf niet goed heeft overwogen voordat werd aanboden om aan het project bij te dragen. "Ze proberen het leuk aan te kleden en zeggen 'Kijk ons eens: we creëren banen in het zuidoosten'. Maar wat ze in feite gaan doen, is het aanbod van aardbeien verdubbelen. Ze geven geld aan een bedrijf dat ons probleem alleen maar groter maakt. En als ze het hele jaar door gaan telen, wordt het ook een groot probleem voor Queensland en West-Australië. Daar zitten ze in het laagseizoen, maar er is nu al een overschot."

Hoewel de deelstaatregering zegt dat het bedrijf van plan was om -los van Australië- ook te leveren aan Japan en Zuid-Korea, zal dit volgens Sherry de lokale concurrentie niet verminderen.

De binnenlandse consumptie neemt toe, zegt de overheid
Een woordvoerder van de overheid zei dat de vraag naar bessen van hoge kwaliteit aan het toenemen is: de binnenlandse consumptie van aardbeien zal naar verwachting tussen 2017 en 2021met 10 procent stijgen. "De aardbeiensector opereert als een nationale markt en levert aan heel Australië in verschillende jaargetijden. Er zijn uitstekende mogelijkheden voor groei in deze branche. Supermarktketens willen graag het hele jaar door verse bessen van constante kwaliteit leveren en dat is waar deze beleggers aan bij willen dragen." De woordvoerder zei verder dat het Berry Sensation-project in totaal bijna 220 banen zou opleveren voor Zuid-Australië.

Bron: abc.net.au

Publicatiedatum :Ook onze agf-nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018