Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Ahmed El Shall, PAFT

Egyptische exporteurs schakelen over op kunststof pallets

Egyptische telers en exporteurs gebruiken veelal houten pallets voor het verladen van hun producten. Toch zijn er steeds meer bedrijven die overschakelen op het gebruik van kunststof pallets, die beter voldoen aan de huidige standaarden voor voedselhygiëne. Op termijn zijn ze ook goedkoper. 

"We leveren zowel houtvezelpallets als duurzame kunststof pallets," vertelt Ahmed El Shall van de Egyptische verpakkingsfabrikant PAFT. "Onze houtvezelpallets zijn goedkope oplossingen voor eenmalig gebruik, terwijl onze sterke kunststof pallets duurder zijn maar wel 7 tot 10 jaar meegaan. Veel bedrijven in de citrus- en aardbeiensector werken met dit type pallet."Volgens Ahmed zijn de degelijke kunststof pallets op de langere termijn voordeliger dan de klassieke houten pallets. "De traditionele houten pallets kosten ongeveer €10,00 tot €12,65 maar gaan gemiddeld maar een paar maanden mee. Kunststof pallets kosten rond de €38,00 maar gaan daarentegen wel veel langer mee."

Switch van hout naar kunststof
Egypte exporteert momenteel jaarlijks ongeveer 2 miljoen ton verse AGF, waarvan 60% bestemd is voor de Europese markt. Voor de export naar Europa voldeden de klassieke houten pallets niet langer meer. "Houten pallets moeten worden begast tegen insecten. De juiste manier om dit te doen, is door middel van prijzige hittebehandelingen maar de meeste Egyptische bedrijven kiezen voor beschermingsmiddelen. Het gebruik van deze toxines is in de EU echter niet toegestaan. Hoewel de gebruikte concentraties laag zijn, zijn deze toxines in hoge doseringen schadelijk. Door gebruik te maken van kunststof pallets kan het gebruik van beschermingsmiddelen echter volledig achterwege gelaten worden," legt Ahmed uit. 

Voor de komst van de kunststof pallet was het gebruik van houten pallets standaard in Egypte. "Tien jaar geleden gebruikten Egyptische bedrijven nog steeds houten pallets. Een aantal kunststofproducenten in Egypte zagen dat er in de Verenigde Staten en de Europese Unie volop gebruik gemaakt werd van kunststof pallets en besloten hun eigen pallets te gaan ontwikkelen. Deze bedrijven beschikten echter niet over de juiste ervaring. Ze hadden geen kennis over het gebruik van deze pallets in de toeleveringsketen en opslag. Qua ontwerp en gebruikte materialen waren deze eerste pallets niet bestand tegen de zware bedrijfsomstandigheden." Deze eerste teleurstellende pogingen zorgden ervoor dat veel Egyptische telers en exporteurs hun vertrouwen in kunststof oplossingen verloren. Om haar eigen plastic palletoplossingen succesvol te promoten, moest PAFT deze bedrijven opnieuw overtuigen van de voordelen van kunststof pallets. "We hebben echt ons huiswerk gedaan om erachter te komen aan welke soorten pallets er behoefte was. We onderzochten de eisen waaraan deze moesten voldoen en de materialen die hiervoor geschikt waren, de eisen van de toeleveringsketen en de relevante milieu-overwegingen. We hebben veel geďnvesteerd in onderzoek en ontwerp."

Veiliger in gebruik
De kunststof pallets worden gemaakt in een ontwerp met drie sleeplatten en zijn zowel geschikt voor vorkheftrucks als handmatige palletwagens. PAFT is op de markt in het hele Midden-Oosten actief. "Onze pallets dekken niet 100% van de vraag maar zijn toch wel goed voor 90%," legt Ahmed uit. "Onze doelgroep zijn alle bedrijven die werken met een gesloten logistiek systeem. We zijn ook meer samen gaan werken voor het vervaardigen van pallets op maat en houtvezel pallets. Dit jaar zijn we dat gaan doen met een fabriek in Tanger in Marokko."

Eén van de grootste problemen met kunststof pallets is het gevaar op beschadigingen. Ahmed vertelt dat pallets gemakkelijk beschadigen tijdens logistieke processen, bijvoorbeeld wanneer zijn worden geraakt door vorkheftrucks of vallen. "Onze pallets kunnen inmiddels tien keer zo veel stoten verdragen dan andere materialen. We hebben de constructie van onze pallets ook verstevigd met metalen staven. De meeste bedrijven maken gebruik van stellingsystemen. De metalen steun in de pallet zorgt voor meer stevigheid. De pallet zal niet doorbuigen of breken bij het stapelen en is hierdoor ook veiliger in gebruik."

PAFT levert ook kunststof boxen voor citrus die te gebruiken zijn voor transport en bulkopslag. De boxen hebben een afmeting van 1 x 1,2 meter en wanden van 1 meter hoog. Deze kunststof boxen leveren een kostenbesparing van 70% ten opzichte van houten boxen op en hebben bovendien een langere levensduur."

Bedrijfsgeschiedenis
PAFT staat voor Packaging And Food Technology. Het bedrijf maakt onderdeel uit van een grotere groep, SAS, die eveneens één van de grootste agenten van het bekende Franse verpakkingsbedrijf Sidel in Azië is. PAFT werd in 2011 opgericht en bestaat uit meerdere bedrijfsonderdelen. 

Voor meer informatie:
Ahmed El - Shall 
PAFT (Egypt)
Tel: 0020-1001-232-566 / 002010-22239770

Publicatiedatum: 13-12-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: