Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Telers in Spanje en Portugal getroffen door extreme droogte

Spanje en Portugal worstelen met een verwoestende droogte die de rivieren bijna droog heeft gemaakt en tot dodelijke bosbranden en verwoeste gewassen heeft geleid - en deskundigen waarschuwen dat dergelijke langdurige droge periodes vaker zullen voorkomen.

Bijna heel Portugal heeft de afgelopen zes maanden te maken gehad met extreme droogte, wat sinds 2005 niet was voorgekomen. Een groot deel van Spanje heeft ook aanzienlijk minder regen gehad dan normaal.

De droge velden en bossen hebben bosbranden gevoed die dit jaar 109 mensen in Portugal en vijf in Galicië hebben gedood. Velen stierven in hun auto terwijl ze probeerden de vlammen te ontvluchten.

Waterconflicten
In Portugal bevatten 28 van de waterreservoirs in oktober minder dan 40% van hun opslagcapaciteit. Dit weekend zijn ongeveer honderd brandweerwagens begonnen met de overdracht van water van de ene dam in het noorden van Portugal naar een andere die droogloopt en water levert aan Viseu, een stad met ongeveer 100.000 inwoners.

In Spanje zaten ook de waterreservoirs langs de rivier de Taag, die in de buurt van Lissabon in de Atlantische Oceaan uitmonden, op 13 november op minder dan 40% van hun capaciteit. In de rivier Douro verder naar het noorden waren de niveaus nog lager, evenals in de rivier Segura, die wordt gebruikt voor de irrigatie van gewassen in het zuidoosten van Spanje.

Door de droogte zijn er conflicten ontstaan tussen regio's over het watergebruik. Een voorbeeld hiervan is het aquaduct dat in de jaren zestig werd gebouwd tijdens de Spaanse dictatuur van Francisco Franco om water van de Taag naar de kleinere rivier de Segura over te hevelen. Volgens Antonio Luengo, het hoofd van het agentschap dat het water reguleert in de regio Castilla-La Mancha, kan de Taag deze wateroverdracht momenteel niet aan.

Het water dat van de Taag werd overgeheveld werd op grote schaal gebruikt om fruit- en groentenbedrijven in het zuidoosten van Spanje te ontwikkelen en nu moet er volgens hem water uit de Middellandse Zee ontzout worden voor deze gewassen.


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018