Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gaat de blauwe bes zijn ondergang tegemoet?

Aan het eind van 2016 waren er al waarschuwingssignalen. De Chileense blauwe bessen zorgden voor een prijsverschil tot 40% ten opzichte van 2015, terwijl in juni van dit jaar de prijs van de Spaanse blauwe bes een prijsdaling van 34% kende (de frambozen 33%). In Italiƫ, een van de meeste ervaren producenten, is er twijfel en wordt er een kritische noot bij geplaatst.

Wij hebben gesproken met een exploitant die bezorgd is over de ongecontroleerde verspreiding van dit zachtfruit. De blauwe bes is een groeiend fenomeen en er komen steeds meer mensen die zich als teler ontpoppen. Dit heeft voordelen maar daarnaast ook schadelijke effecten op de marktquota, met name de binnenlandse.



"Je kunt niet ontkennen dat de vraag over het algemeen nog steeds toeneemt. Maar het risico van overproductie mag nooit worden onderschat. Wij zijn al jaren toegerust op het gebied van export en daar is een hoge organisatorische capaciteit voor nodig. Op de Italiaanse markt zie ik dat het enthousiasme voor deze producten toeneemt, mijns inziens geheel ongefundeerd en dit kan mogelijk fataal worden voor degene die zonder enige voorbereiding toenadering zoeken tot dit segment," aldus de exploitant.

De expert herinnert ons eraan dat de productie van blauwe bessen bijvoorbeeld vrij duur is. "Het oogsten alleen kent een gemiddelde prijs van 1,80 euro per kilo. En daarnaast heeft de blauwe bes behoefte aan grond met een hoge zuurgraad, een omstandigheid die niet vaak voorkomt in Italiaanse gebieden, dus je moet eerst de grond bewerken en dat brengt extra kosten met zich mee." Volgens de exploitant bedragen de kosten voor het verbouwen van 1 hectare blauwe bessen ongeveer 60.000 euro. "De handel van blauwe bessen is in handen van slechts een paar middelgrote bedrijven. Vaak zijn veelbelovende telers onderworpen aan betaling van royalty's. Dus wees voorzichtig met planten als je de markt niet in de hand hebt. Het risico om er zelf schade aan over te houden is hoog," concludeert hij.
Publicatiedatum: