Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




Overlevingskans bacteriŽn gelinkt aan concentratie vrije chloor

Microbiologen in de Verenigde Staten hebben een eerste rapport gepubliceerd over het sterke verband tussen de overleving van aŽrobe bacteriŽn en de concentraties vrij chloor (FC) in het spoelwater van verse gesneden groenten. Het onderzoek was gericht op romaine sla, ijsbergsla en kool.



Over het algemeen nam het organische materiaal in het water toe naarmate er meer groenten in hetzelfde water werden gewassen. Het type product en de volumes waren van grote invloed op de mate waarin het organische materiaal in het water toenam. De overleving van mesofiele aŽrobe bacteriŽn in het spoelwater, wat strikt gekoppeld is aan de concentratie vrij chloor, werd tijdens de verwerking van alle drie de groenten geanalyseerd, ongeacht het organische materiaal in het spoelwater. In de meeste gevallen overleefden bacteriŽn wanneer de concentratie vrij chloor onder de 10 mg/liter bedroeg (= 10 ppm) en met name wanneer deze onder de 5 mg/liter lag.

De toename van de vrij chloor-concentratie leidde tot een aanzienlijke vermindering van de aanwezige bacteriŽn. Deze bevindingen onderstrepen het belang van het behouden van een toereikend gehalte aan vrij chloor om de overleving van bacteriŽn te voorkomen die tot kruisbesmettingen kunnen leiden. 

Het bepalen van de minimale effectieve concentratie vrij chloor om het overleven van bacteriŽn en kruisbesmetting te voorkomen is van cruciaal belang om voedselveiligheidsprocedures te ontwikkelen die gebaseerd zijn op risico's en wetenschappelijke kennis. 

Het verband tussen de concentraties vrij chloor en de overleving van bacteriŽn werd onderzocht tijdens het wassen van gesneden romaine sla, ijsbergsla en kool. Het spoelwater werd iedere 30 minuten getest op organisch materiaal, vrij chloor en het gehalte aan mesofiele aŽrobe bacteriŽn na chloorneutralisatie. 

De troebelheid van het water, zuurstofbehoefte en de hoeveelheid opgelost materiaal nam gedurende het proces aanzienlijk toe, met name bij kool. De concentratie vrij chloor fluctueerde als gevolg van de gebruikte chloordoseringen, het productvolume en de wateraanvulling. 

Dit onderzoek bevestigt dat het behouden van een vrij chloor-concentratie van minimaal 10 mg/liter in het spoelwater de overlevingskansen van bacteriŽn sterk vermindert en zodoende ook het risico op kruisbesmetting. 



Bron: Yaguang Luo, Bin Zhou, Sam Van Haute, Xiangwu Nou, Boce Zhang, Zi Teng, Ellen R. Turner, Qin Wang, Patricia D. Millner, 'Association between bacterial survival and free chlorine concentration during commercial fresh-cut produce wash operation', 2018, Food Microbiology, Vol. 70, pag. 120-128.

Publicatiedatum: 4-12-2017

 



 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: