Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hamdi Taner, Alanar

Eerste kastanjepakstation In Turkije in gebruik genomen

Op de huidige kastanjemarkt is er sprake van een krappe aanvoer wat de kastanjeprijzen verder opdrijft. Voor het Turkse Alanar betekent de huidige marktsituatie een ideale kans om haar eigen plannen voor de export van kastanjes ten uitvoer te brengen. "Dit jaar zullen we voor het eerst kastanjes gaan exporteren," legt Hamdi Taner uit. "We hebben al ervaring met kersen, zwarte vijgen, granaatappelen en abrikozen. De laatste drie jaar hebben we goede contacten gelegd met grote retailketens. Deze ketens vroegen ons of we ook kastanjes konden leveren."

"Onze kastanjes zijn vanaf 20 november beschikbaar. We zijn al begonnen met de oogst en het verpakken van de kastanjes, die per vrachtwagen naar onze klanten in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zullen worden verladen. We gaan ook naar Canada en het Midden-Oosten exporteren," voegt Hamdi er aan toe. 



Turkije heeft een goed gevestigde kastanjesector. De kastanjes worden echter veelal naar Italië geëxporteerd waar ze gesorteerd, gepasteuriseerd, gewassen en verpakt worden, waarna ze met veel winst aan Europese retailers worden verkocht. Door zelf faciliteiten op te zetten die vergelijkbaar zijn met die in Italië, kan Alanar de verwerking in Italië omzeilen en rechtstreeks aan Europese klanten leveren. 

"Onze sorteer- en verpakkingslijnen zijn allemaal op één locatie in Aydin gevestigd. Dit is een belangrijk kastanjeteeltgebied. Onze faciliteit is de eerste in zijn soort in Turkije en heeft ons een investering van €800.000 gekost. Uiteindelijk zal ons bedrijf hiervan kunnen profiteren omdat we onze kastanjes nu goedkoper aan onze retailklanten kunnen leveren."



Hamdi vertelt dat de oogst van het huidige kastanjeseizoen goed is. De droogte gedurende de zomermaanden en het gebrek aan neerslag hebben echter wel geresulteerd in kleinere maten. "De meeste van onze kastanjes vallen in de maten 70 tot 80. Bovendien is de aanvoer zeer beperkt omdat de seizoenen in Italië en Spanje al voorbij zijn."

Ongeveer 50% van de Turkse kastanje-oogst eindigt op de binnenlandse markt, die vooral geconcentreerd is in stedelijke gebieden, zoals Istanbul. Alanar houdt zich echter met de export bezig. "Op de lokale markt maakt het niet uit of de kastanjes gepasteuriseerd zijn en om deze reden zijn onze kastanjes te prijzig voor deze markt. Aangezien wij het enige bedrijf zijn dat over de noodzakelijke faciliteiten beschikt, hebben we geen Turkse concurrentie op de exportmarkt. We moeten het wel opnemen tegen Italiaanse exporteurs, maar wij hebben nog altijd een prijsvoordeel."



De Turkse oogsts is beëindigd maar er liggen nog grote volumes in opslag. Deze volumes zullen de komende twee maanden nog beschikbaar blijven. Het piekseizoen voor de export is in de periode voor Kerst en daarna loopt het seizoen nog door tot januari of februari. Gedurende deze periode hebben Spanje en Italië geen andere keuze dan Turkse kastanjes te importeren en weer uit te voeren. 

Alanar teelt het ras Marron, dat op de rassen lijkt die in Italië worden geteeld. Volgens Hamdi is het een zoet ras met een uitstekende eetkwaliteit. 

"De kastanjeprijzen zijn momenteel hoog en de volumes zijn beperkt. De vraag zal echter aanhouden en ik denk niet dat de prijzen de komende weken zullen dalen. Misschien dat er op prijsgeoriënteerde markten minder vraag naar kastanjes zal zijn maar de grote retailers vragen nog steeds om grote volumes," vervolgt Hamdi. 



Een belangrijke oorzaak van de krappe aanvoer is dat de Italiaanse sector geplaagd wordt door problemen met hun kastanjebomen. "Italië ziet jaarlijks kastanjebomen verloren gaan, terwijl de Turkse sector het goed blijft doen. Als deze problemen nog vijf tot zes jaar aanhouden, dan zien we grote kansen voor onze export. Vooralsnog willen we de markt niet verder ontwikkelen maar vooral aan onze vaste klanten blijven leveren. Niettemin hebben we de ambitie om de grootste kastanje-exporteur van Turkije te worden omdat retailers erg enthousiast zijn over ons product," vertelt Hamdi tot slot. 


Voor meer informatie:
Hamdi Taner
Alanar (Turkey) 
Tel: +90 224 211 03 25
Fax: +90 224 211 18 25
Gsm: +90 533 302 93 83

Toevoegen aan Anti-Banner
Publicatiedatum: