Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Belgische koolteler Bart Roose

"Markt voor kool is dit jaar een drama"

Tholen - "Er is geen enkele vraag naar kool, het is een drama", geeft koolteler Bart Roose uit het Belgische Veurne aan. Volgens de teler zijn de kolen aan de straatstenen niet kwijt te raken. Het aanbod blijkt dit jaar groter te zijn dan de vraag.


Koolteler Bart Roose.

Tonnen kolen
Per week biedt de teler honderden tonnen witte en rode kool aan, al wordt er dit jaar bijna niets verkocht. "Vorig jaar hadden we zeker een beter jaar", vertelt Bart. "Dit jaar ligt de prijs voor de witte kool voor de versmarkt rond de 0,06 euro, vorig jaar was dat zo'n 0,24 euro. Voor de industrie liggen de prijzen dit jaar rond de 0,04 euro. Bij rode kool is er zelfs zo weinig vraag, dat ik de prijzen niet eens weet dit jaar. Het is een drama. Er is niet veel meer uit te halen. Het zijn echt dumpingsprijzen waarvoor de kolen weggaan. Ik verwacht dat de prijzen tot mei volgend jaar zullen aanhouden. Sommige handelaren denken zelfs dat de prijzen nog lager zullen worden. Nul is natuurlijk nul."

Klanten
Bart geeft aan dat de situatie op dit moment niet meer houdbaar is. Hij doet er dan ook alles aan om klanten te vinden die zijn producten willen afnemen. "Wij bellen veel rond, maar we krijgen daar weinig reactie op", geeft hij aan. "Per week oogsten wij zo'n 400 tot 500 ton, maar we verkopen bijna niets dit jaar. Vorige week was dat 40 tot 50 ton en deze week zo goed als niets. Onze opslagplaats zit nog helemaal vol, maar daarnaast moeten we binnen nu en 10 december ook nog zo'n acht hectare ŗ 500 tot 600 ton oogsten en zien kwijt te raken. Dit omdat wij het stuk land huren. Daar hebben we eigenlijk geen capaciteit voor. Ik hoop dat we die hoeveelheid nog kwijt zien te raken en dat iemand ons kan helpen. Die hoeveelheid moet dringend de deur uit."

Voor meer informatie:
Bart Roose

Publicatiedatum: 22-11-2017
Auteur: Joost Verdult
Copyright: www.agf.nl

  

Reacties:


"... acht hectare ŗ 500 tot 600 ton.." Dit kan niet kloppen! 120 ton van een hectare wordt wel wat.

Mooi huilverhaal van Bart Roose, maar hij is zelf volgens mij iemand die de markt aardig weet te verzieken met zijn areaal.
Frank, Heerhugowaard - 23-11-2017 13:58:47


Opgeven voor de russische boycot.
J Gootjes , Zuidschermer - 22-11-2017 16:05:45


je hoeft ze niet te oogsten. zo wordt de markt nooit beter.
roy, adam - 22-11-2017 13:25:54


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: