Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Toenemende druk op prijzen Spaanse Mollar granaatappelen

Nu de wereldwijde populariteit van granaatappelen groeit, breidt ook het areaal van dit gewas zich in snel tempo uit. In Spanje breidde de teelt zich uit van gebieden, zoals Elche en Murcia, naar plantages verspreid over het het hele Middellandse Zeegebied, Andalusië en Extremadura. 

Zoet
Tot voor een paar jaar geleden werden in Spanje alleen de rassen Mollar, een inheems ras uit Elche, en Valenciana geteeld, die lijkt op Mollar maar eerder geoogst kan worden. Mollar is een sappig en zoet granaatappelras dat echter wel een matige kleuring van de schil heeft. Hoewel het ras nog altijd het meest geteeld wordt, zijn nieuwe intens roodgekleurde rassen zoals Wonderful en Acco sterk in opkomst. Dit suggereert niet alleen een mogelijke verschuiving in de consumptietrends van granaatappelen maar wekt de vrees dat de overproductie nu al terug te zien is in de prijzen. 



Onder druk
"We hebben de Mollar-oogst van dit seizoen al beëindigd en het fruit zal in de koelopslag blijven tot het marktseizoen in januari/februari ook voorbij is," legt Susi Bonet uit, vertegenwoordiger bij de coöperatie Cambayas uit Elche. Volgens Bonet verloopt de afzet dit seizoen niet zo vlot als vorig jaar. "De winstmarges hebben zich de laatste seizoenen aangepast aan de groeiende aanvoer. In Spanje zijn er steeds meer kleine teeltbedrijven actief die zelf hun granaatappelen proberen te vermarkten. De prijzen storten niet van het ene op het andere jaar in maar dalen geleidelijk en staan in toenemende mate onder druk. Telers uit Egypte en Turkije hebben ons ook al laten weten dat de prijzen van hun granaatappelen op de Europese markt eveneens zijn gedaald omdat ook in hun landen de volumes groeien."

Sapgehalte
Wat betreft de concurrentie met gekleurde rassen moet Susi Bonet beamen dat de markt in eerste instantie kleur eist, waardoor de Mollar ondanks zijn zoetere smaak en hogere sapgehalte steeds meer concurrentie van rode rassen te duchten heeft, die er aantrekkelijker uitzien. Het is goed mogelijk dat consumenten zich later zullen realiseren dat de Mollar veel betere smaakeigenschappen bezit maar nu zit de concurrentie met rode rassen ons enorm in de weg," vervolgt Bonet. 

Momenteel zijn biologische Mollar granaatappelen nog steeds duurder dan conventionele granaatappelen ondanks dat er ook op markten waar vraag is naar biologische granaatappelen tegenwoordig een voorkeur voor rode rassen lijkt te bestaan. 



"We verwachten dat de orders vanaf begin december, in de aanloop naar Kerst, zullen opleven, aangezien het fruit vaak onderdeel vormt van kerstgerechten. "Over het algemeen is de kersttijd een gunstige periode voor de afzet van exotisch fruit," legt Bonet uit. "Dit jaar zijn de maten groot en is ook de kwaliteit goed en we hopen dat dit van positieve invloed op de afzet zal zijn," voegt ze er aan toe. 

Hoewel zowel de maten als kwaliteit dit seizoen goed zijn, vreest de sector dat de huidige aanhoudende droogte nadelige gevolgen zal hebben op de kwaliteit van de oogst van het volgende seizoen.

Voor meer informatie:
Susi Bonet
CAMBAYAS COOP.V
T +34 966637588
susi@cambayas.com
www.cambayas.com
Publicatiedatum: