Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wat wordt de koelcel van de toekomst?

Tholen - Hoe ziet het koelsysteem van de toekomst eruit? Alex van Schaik van de Wageningen University & Research hield hier een presentatie over op de Kennisdag fruitteelt georganiseerd door de NFO en WUR.

Volgens Alex zullen de kwaliteitsmetingen in de toekomst uitgevoerd worden met niet destructieve meetmethoden en verder opgeschaald worden om de kwaliteit beter en efficiƫnter te kunnen monitoren. Hij vraag zich ook af: "Zullen de toekomstige bewaarcondities altijd in combinatie zijn met 1-MCP? Deze techniek is bij appelen al in gebruik en bij peren nog in ontwikkeling. Bij 1-MCP behandelde appelen wordt de rijping gestopt en helpt het tegen de nadelige invloed van ethyleen. De behandeling wordt meestal aan het begin van de opslag uitgevoerd om een langere bewaarbaarheid en kwaliteitsbehoud te waarborgen."


Voorbeeld van niet destructieve meetmethoden

Waar komt warmte vandaan?
"Warmte, waar komt dat vandaan in de koelcel? De meeste warmte komt van de ventilator in de koeler. Het idee bij de koelcel van de toekomst is dat er gebruik gemaakt wordt van een luchtkast verdamper en de ventilatoren op een andere plek in de koeler worden geplaatst. Hierdoor is er een betere luchtverdeling over de koeler en het product waardoor het energieverbruik daalt. Ook wordt binnen de koelcel gestreefd naar een homogener klimaat via betere luchtstroomkeuze van voorraadkisten, (hout, kunststof, hoeveelheid openingen) en de stapeling daarvan". 

ZOcool project
Vanuit de Wageningen Research wordt een nieuwe koelcel ontwikkeld voor een gedeelte draait op zonne-energie. Bij dit project wordt er gebruik gemaakt van zonnepanelen en hier wordt de stroom voor de koeling ook vandaan gehaald. Wanneer er overproductie van stroom is, wordt dit opgeslagen in een buffer. Dit kan ook in vorm van een batterij. Alleen is de opslag hiervan vaak beperkt. Het idee is om een ijsbuffer te maken. De koeling blijft bij een overproductie draaien om ijs te produceren zodat dit ijs bij een lagere stroomproductie gebruikt kan worden om te koelen. Zo treedt er een energie besparing op tot wel 12 procent en extra koelcapaciteit vermogen tot wel 30 procent.