Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
ItaliŰ: innovatieve eetbare fruitcoatings

Nieuwe eetbare biologische coatings, gemaakt van agro-productieafval, kunnen de voedingswaarden van fruit langer intact houden zonder de smaak te be´nvloeden. Dit nieuwe concept is afkomstig van de universiteit van Pisa, waar een onderzoeksgroep, geco÷rdineerd door professor Annamaria Ranieri, een experiment heeft uitgevoerd waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in de Journal of Food Processing and Preservation en LWT ľ Food, Science and Technology.

Annamaria Ranieri doceert Landbouwchemie en haar onderzoek richt zich op het gebruik van natuurlijke, eetbare biopolymeren die ervoor kunnen zorgen dat de voedingswaarde van fruit tijdens opslag ongewijzigd blijft.


Boven: niet gecoate (links) en gecoate (rechts) Fuji-appel.
Onder: niet gecoate (links) en gecoate (rechts) Sir Elyan-tomaat.

"De wetenschappelijke gemeenschap onderzoekt hoe we een positief en duurzaam afvalbeheer kunnen bewerkstelligen. Het einddoel is om producten te kunnen leveren met onveranderde organoleptische kwaliteiten."

Fuji appelen

Een van de twee studies werd uitgevoerd op Fuji-appelen. Onderzoekers gebruikten gelatine als coating. Het ging om een op collageen gebaseerd polymeer, verkregen uit de verwerking van bindweefsel dat al veel gebruikt wordt voor het vervaardigen van capsules in de farmaceutische industrie. De tweede studie concentreerde zich in plaats daarvan op tomaten, die werden gecoat met chitosan, een polymeer dat is afgeleid van chitine, een stof die voorkomt in het exoskelet van schelpdieren en in schimmelcelwanden.

Wassen
"De twee coatings kunnen eenvoudig worden verwijderd door het fruit te wassen. Ze vertragen het oogsten met drie dagen, zoals blijkt uit de vertraagde accumulatiepiek van belangrijke voedingsverbindingen zoals caroteno´den, fenolzuren en flavono´den. Een langere houdbaarheid kan bijdragen aan het verminderen van voedselverspilling in verschillende delen van de value chain, van de oogst tot de consumptie."

Publicatiedatum: 23-11-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: