Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Italië: innovatieve eetbare fruitcoatings

Nieuwe eetbare biologische coatings, gemaakt van agro-productieafval, kunnen de voedingswaarden van fruit langer intact houden zonder de smaak te beïnvloeden. Dit nieuwe concept is afkomstig van de universiteit van Pisa, waar een onderzoeksgroep, gecoördineerd door professor Annamaria Ranieri, een experiment heeft uitgevoerd waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in de Journal of Food Processing and Preservation en LWT – Food, Science and Technology.

Annamaria Ranieri doceert Landbouwchemie en haar onderzoek richt zich op het gebruik van natuurlijke, eetbare biopolymeren die ervoor kunnen zorgen dat de voedingswaarde van fruit tijdens opslag ongewijzigd blijft.


Boven: niet gecoate (links) en gecoate (rechts) Fuji-appel.
Onder: niet gecoate (links) en gecoate (rechts) Sir Elyan-tomaat.

"De wetenschappelijke gemeenschap onderzoekt hoe we een positief en duurzaam afvalbeheer kunnen bewerkstelligen. Het einddoel is om producten te kunnen leveren met onveranderde organoleptische kwaliteiten."

Fuji appelen

Een van de twee studies werd uitgevoerd op Fuji-appelen. Onderzoekers gebruikten gelatine als coating. Het ging om een op collageen gebaseerd polymeer, verkregen uit de verwerking van bindweefsel dat al veel gebruikt wordt voor het vervaardigen van capsules in de farmaceutische industrie. De tweede studie concentreerde zich in plaats daarvan op tomaten, die werden gecoat met chitosan, een polymeer dat is afgeleid van chitine, een stof die voorkomt in het exoskelet van schelpdieren en in schimmelcelwanden.

Wassen
"De twee coatings kunnen eenvoudig worden verwijderd door het fruit te wassen. Ze vertragen het oogsten met drie dagen, zoals blijkt uit de vertraagde accumulatiepiek van belangrijke voedingsverbindingen zoals carotenoïden, fenolzuren en flavonoïden. Een langere houdbaarheid kan bijdragen aan het verminderen van voedselverspilling in verschillende delen van de value chain, van de oogst tot de consumptie."

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018