Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
"Alleen prijsafspraken binnen erkende telersverenigingen"

Alleen binnen een erkende telersvereniging mogen agrarische ondernemers prijsafspraken maken. Dat benadrukt het Europees Hof van Justitie in een uitspraak omtrent een Franse zaak.

Vorige week deed het Europees hof van Justitie uitspraak in de Franse witlof-zaak. Franse telersverenigingen maakten onderling afspraken over de beschikbare hoeveelheid product en de minimumprijzen. Daarvoor kregen ze in 2012 een boete van 4 miljoen euro opgelegd van de Franse mededingingsautoriteit. 

Hiertegen werd bij het Europees Hof van Justitie beroep aangetekend. Een groep van 18 telers en handelsorganisaties gingen in beroep. Zij claimen dat hun activiteiten niet vallen onder de anti-concurrentie overeenkomsten zoals die opgesteld zijn in de EU. "We gaan juist voor stabiele prijzen en marktgerichte productie, precies wat de EU vraagt aan telersverenigingen", vonden de telers. Daar is het Hof het echter niet mee eens. Die benadrukt dat alleen erkende telersverenigingen een ontheffing kunnen krijgen voor de mededingingsregels en dat het dan bovendien enkel gaat om samenwerking en afspraken binnen de erkende telersvereniging. 

"Een organisatie die niet door de overheid erkend is als producentenorganisatie, kan niet onder het kartelverbod uit", benadrukt het Hof in een bijgevoegd persbericht - ofwel alleen erkende producentenorganisaties mogen prijsafspraken maken. "En dan alleen binnen de vereniging." 
Publicatiedatum: 20-11-2017
Auteur: Arlette Sijmonsma
Copyright: www.agf.nl

  

Reacties:


dit is toch al altijd zo geweest! je hebt altijd van die mensen die de regels niet willen kennen ook in Nederland!
gerard verstringen, zundert - 20-11-2017 13:31:54


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: