Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Klimaat belangrijkste onderwerp voor fruittelers bij Obstbautage 2018

Van 23 tot 25 februari 2018 zal Fruchtwelt Bodensee bezoekers een blik gunnen op een breed scala aan benaderingen van actuele problemen en antwoorden op de dringendste vragen binnen de branche. Deskundigen zullen aanwezig zijn om een overzicht te geven van de nieuwste ontwikkelingen in methodes, trends en technologieŽn in de wereldwijde fruitteelt.Er is een eersteklas programma van evenementen die perfect passen bij zowel de fruitteeltbeurs als de internationale distilleerderij-dag, waarbij diepgaand wordt ingegaan op actuele kwesties in beide branches. Andere onderwerpen die belicht worden zijn onder meer direct marketing en agrotoerisme.

"In tijden van een turbulente markt is het des te belangrijker om op de hoogte te blijven en ideeŽn en informatie uit te wisselen. Fruchtwelt Bodensee biedt daar een uitstekend platform voor en komt precies op het juiste moment," aldus Klaus Wellmann, CEO van Messe Friedrichshafen. Hij is ervan overtuigd dat "dit evenement de route voor het komende seizoen in kaart zal brengen."

Fruchtwelt Bodensee heeft een belangrijke ontwikkeling doorgemaakt, waarbij een uitgebreid aanbod van producten werd gecombineerd met een uitstekend programma. Uit de eerste signalen blijkt dat ook de komende editie een groot succes zal zijn. "Vergeleken met hetzelfde tijdstip tijdens de organisatie van het evenement in 2015 hebben we dit keer 20 procent meer inschrijvingen. Dit betekent dat we ongeveer 370 exposanten verwachten die deel zullen nemen aan de achtste editie van Fruchtwelt Bodensee," meldde projectleider Petra Rathgeber.

Een onderwerp dat tijdens de tentoonstelling in de schijnwerpers wordt gezet, is direct marketing, kondigde ze aan. "De nieuwe afdeling met de titel 'My Farm Shop' zet al direct de toon; daar zullen tal van exposanten met oplossingen komen wat betreft de inrichting van boerderijwinkels. En natuurlijk met tips voor de benodigde toebehoren, verkoopautomaten en producten voor dergelijke zaken." Verder worden er diverse presentaties over dit onderwerp gepland.

Actuele zaken: de 38e Bodensee Obstbautage Fruitteeltconferentie
Voor gespecialiseerde fruittelers zullen de 38e Bodensee Obstbautage het hoogtepunt van het evenement zijn. De westelijke foyer en het conferentiecentrum worden gewijd aan een verscheidenheid aan technische presentaties en discussies. "De onderwerpen van de Bodensee Obstbautage van dit jaar hebben direct betrekking op de ontwikkelingen die momenteel zowel fruittelers, fabrikanten als marketeers bezig houden. Die ontwikkelingen zijn met name de bescherming van gewassen tegen ongewenste weersinvloeden en het nemen van voorzorgsmaatregelen om de financiŽle zekerheid van de bedrijven te waarborgen," verklaarden de organisatoren,

Het hele plaatje: klimaatverandering en de gevolgen daarvan
Mede vanwege de zware verliezen als gevolg van vorst in het voorjaar van 2017 stond het onderwerp klimaatverandering centraal op de Bodensee Obstbautage-conferentie. Bovenaan de agenda: politieke veranderingen, geschikte modellen voor meervoudige risicoverzekeringen en een belastingvrije reserve om risico's mee af te dekken. De minister van Landbouw van de deelstaat Baden-WŁrttemberg, Peter Hauk, zal vrijdag aanwezig zijn bij de opening van de tentoonstelling om te reageren op een paar van de meest urgente initiatieven uit de branche.

Dr. Matthias GŲrgens van het Obstbauversuchsanstalt (onderzoekscentrum voor fruitteelt), die de gevolgen van klimaatverandering al vele jaren onderzoekt, zal het evenement openen met een presentatie over dit cruciale onderwerp.
Modellen voor meervoudige risico-verzekeringen worden gepresenteerd door Michael LŲsche van het verzekeringsagentschap Vereinigte Hagelversicherung en door Klaus Mugele, vicepresident van de boerenvereniging van Baden-WŁrttemberg. Heinrich Huber, directeur van het Hagelschutzkonsortium verzekeringsagentschap te Zuid-Tirol, zal een en ander vertellen over de werkzaamheden van zijn firma en zal ook zijn ervaringen delen voor wat betreft meervoudige risico-verzekeringen.

In een gesprek tussen dr. Gianni Chiogna uit Bolzano en Marc Sellwig van de KOB Bavendorf zullen de technische details besproken worden van het gebruik van watersproeiers voor vorstbescherming en van alternatieve technieken voor vorstbescherming.

Verrijking: vakantie houden op een boerderij
Het onderwerp vakantie op boerderijen heeft een eigen reeks gesprekken. Op de zaterdag en zondag van de tentoonstelling wordt aan geÔnteresseerden een grote hoeveelheid informatie gegeven over het ontwikkelen van deze alternatieve bron van inkomsten. Dr. Hermann Gabele van het districtskantoor van de regio Bodensee start deze reeks met een presentatie, getiteld "Farm Vacations: A Method of Reducing Financial Risk for Agricultural Businesses?"

Vervolgens zal Irmgard Hofmann, ook van het districtskantoor, de routekaart uitstippelen: van het eerste idee via de planning en de financieringsfase tot de implementatie. In het daaropvolgende gesprek zullen de aspecten marketing, kwaliteitsborging en netwerken in het agrotoerisme-segment behandeld worden. Verdere presentaties zullen belastingzaken behandelen, evenals de vraag hoe een boerderij kan worden aangepast om een veilige omgeving voor kinderen te kunnen zijn.Nieuw: introductie van grensoverschrijdende projecten
De KOB Bavendorf zal aanwezig zijn om bezoekers van Fruchtwelt Bodensee te informeren over vier projecten waaraan momenteel wordt gewerkt in samenwerking met partners uit andere fruitteeltgebieden in Europa.

Dr. Christian Scheer, een expert op het gebied van gewasbescherming van de KOB, zal een presentatie geven over "Productie met weinig reststoffen: modellocaties voor het bevorderen van geÔntegreerde gewasbeschermingstrategieŽn", terwijl dr. Lars Lehmberg de nieuwste resultaten bekend zal maken van het project dat erop gericht is om verliezen te voorkomen die worden veroorzaakt door de drosophila suzukii (oftewel de Aziatische fruitvlieg). Daarnaast zal de KOB een lezing geven over directe en indirecte strategieŽn voor de bestrijding van de Marssonina bladvlekkenziekte, een schimmelziekte die appelbomen aantast.

Baanbrekend: project om schade aan fruit tijdens opslag te voorkomen
Opslagschade kan leiden tot aanzienlijke verliezen nadat het fruit is geplukt. Meer kennis van de oorzaken van dergelijke schade en de juiste omgang met fruit tijdens het oogsten en opslaan kan deze verliezen aanzienlijk helpen verminderen.

KOB-expert dr. Daniel Neuwald zal vertellen over duurzame strategieŽn om de oorzaken van deze schade te elimineren. De aanpak bestaat uit het ontwikkelen van een praktisch multi-mediasysteem om de opgebouwde hoeveelheid kennis beschikbaar te stellen via een online platform en een app. De database zal vanaf medio 2018 gratis toegankelijk zijn.

Kansen: Digitaal netwerken in de fruitteelt
Digitaal netwerken vordert gestaag en belooft ook een belangrijk onderwerp in de fruitteelt te worden. Op hun beursstand zullen vertegenwoordigers van machinebedrijven uit Tettnang, Linzgau en Lindau de mogelijkheden laten zien op het gebied van 'slimme landbouw', zowel die in de toekomst als dat wat nu al beschikbaar is. Ook wordt er gekeken naar de vereisten voor ondernemers in de toekomst.

Arbeidsrechtelijke vraagstukken staan ook op de agenda met presentaties over regelgeving voor wegtransport en de gevolgen daarvan voor de tuinbouw, evenals risicobeoordelingen met betrekking tot veiligheid op de werkplek en gezonde werkomstandigheden.

Entreeprijzen en openingstijden
Fruchtwelt Bodensee vindt plaats van donderdag 23 februari t/m zondag 25 februari 2018. De openingstijden zijn van 09.00 uur tot 18.00 uur op vrijdag en zaterdag en van 9.00 uur tot 17.00 uur op zondag. Dagkaarten kosten 11 euro.

Voor meer informatie:
Fruchtwelt Bodensee
Tel: +49 754 170 8405

Publicatiedatum: 22-11-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: