Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Californië verdubbelt gedroogde pruimenoogst

Telers van gedroogde pruimen kunnen dit jaar dubbel tevreden zijn over hun oogst. In 2017 wordt namelijk een verdubbeling van de productie verwacht en dat veroorzaakt zowel enthousiasme als opluchting binnen de sector en bij het California Prune Board. 

Oogst verdubbeld ten opzichte van 2016
De oogst werd op 105.000 ton geraamd (ten opzichte van dit van 52.851 ton van 2016). De pluk begon dit seizoen wat later dan normaal vanwege de zeer hete zomer die ervoor zorgde dat het fruit later pas het gewenste suikergehalte bereikte. Overtrof andere gewassen tijdens de droogte
Het weer van de afgelopen jaren heeft pruimentelers de nodige kopzorgen bezorgd maar Donn Zea van California Prune Board laat weten dat de bomen zich dit jaar hersteld hebben. De matige oogst van vorig jaar kan volgens telers toegeschreven worden aan de ongewoon koude en winderige omstandigheden gedurende het voorjaar waardoor de bestuiving slecht verlopen is. Na een lange periode van droogte werd Californië tijdens het groeiseizoen getroffen door overvloedige regenval. Zea vertelt dat pruimen het er beter afgebracht hebben dan de meeste andere gewassen omdat ze vooral in het noordelijke deel van de staat worden geteeld waar er voldoende waterreserves zijn. Californië produceert ongeveer 90% van het Amerikaanse volume gedroogde pruimen en 40% van het wereldwijde volume. 

Chili als concurrent
Zea neemt zijn petje af voor concurrent Chili gezien de tarieven waar dit land van kan profiteren. Qua kwaliteit kan het Chileense fruit echter niet vergeleken worden met dat uit Californië. "Chili heeft zeer gunstige handelsvoorwaarden kunnen onderhandelen waardoor het zonder importheffingen kan exporteren naar markten die voorheen gedomineerd werden door gedroogde pruimen uit Californië, zoals Europa. "In combinatie met de lagere productiekosten kunnen Chileense telers hun product tegen ongekend lage prijzen aanbieden," vervolgt Zea. 

Nieuwe aanpak marketing 
Buiten de binnenlandse markt zijn ook Canada en Japan markten waar de consumptie hoog ligt. "Wij willen gedroogde pruimen onder de aandacht blijven brengen van onze trouwe markten om concurrerend te blijven binnen het drukke marktsegment van gezonde snacks," legt Zea uit. Hij voegt er aan toe dat innovatieve gebruiksvriendelijke verpakkingen en de groei van de ingrediëntenmarkt de sector een boost heeft gegeven. "Het verwerken van gedroogde pruimen in pureevorm, gesneden of in andere bewerkingen kan gebak, snackrepen, smoothies, desserts en zelfs chocolade beter laten smaken en verantwoorder maken, wanneer deze gebruikt worden ter vervanging van ongezonde ingrediënten. Wij denken dan ook dat de toenemende focus op 'bewuste' voeding een gunstige ontwikkeling voor ons is." Het California Prune Board is nu ook op de Canadese markt vertegenwoordigd, waar het samenwerkt met het haar in Toronto gevestigde agentschap om consumenten en professionals te informeren over de gezonde eigenschappen en veelzijdigheid van gedroogde pruimen. Geavanceerd droogproces 
De pruimen worden in schoon water gewassen en op houten trays gelegd waarna ze in een temperatuur gecontroleerde droogtunnel geplaatst worden. Hierdoor is een consistente kwaliteit gegarandeerd. Het tunnel-droogproces werd in Californië ontwikkeld en de pruimendrogerijen en -verwerkingsfaciliteiten in Californië behoren tot de meest geavanceerde ter wereld. 

Voedingswaarde
Het California Prune Board neemt gezonde voeding serieus en probeert onderzoekers te interesseren voor deze categorie. Zea vertelt dat sommige onderzoekers gedroogde pruimen momenteel in verband brengen met het behoud van gezonde botten voor vrouwen na de menopauze, een groep die een groot risico op osteoporose loopt. Het onderzoek concentreert zich nu op de effecten van het product op de botten van mannen en NASA onderzoekt de mogelijkheden van gedroogde pruimen als ruimtevoeding tegen straling en verlies van botmassa. "Gedroogde pruimen bevatten een geweldige combinatie van voedingstoffen en polyfenolen die een waardevolle uitwerking op de gezondheid heeft. Hoe meer we te weten komen over de heilzame eigenschappen van pruimen hoe enthousiaster we zijn over de vooruitzichten voor de toekomst van onze sector," aldus Zea. 


Voor meer informatie:
Donn Zea
California Prune Board
Ph: (916) 565-6232

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018