Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Griekenland: grote voorraden en teleurstellende aardappelprijzen

De aardappeloogst van deze herfst begint over ongeveer 20 dagen. De situatie op de aardappelmarkt is echter teleurstellend. Er zijn grote voorraden en de prijzen zijn gedaald tot een zeer laag niveau. De enige oplossing voor de telers is om de oogst op te slaan en te wachten op de betere prijzen en grotere vraag die altijd rond de Kerst worden waargenomen.

De voorzitter van de Ileia Potato Producers Association, Andreas Tsoukalas zei dat de oogst naar verwachting van goede kwaliteit zal zijn. De belangrijkste periode van de oogst begint in december. Er lijken echter geen veranderingen in de marktomstandigheden te zijn. Op dit moment worden aardappelen verkocht voor 13 à 15 cent per kilo en lijkt het aardappelareaal te zijn afgenomen.

"Dit jaar was er een grote oogst aan lente-aardappelen. Dus toen halverwege augustus de oogst startte in de regio Drama, waren er nog voorraden in andere regio's," meldde agronoom Charalambos Georgiades aan AgroTypos.

In Drama maakten de weersomstandigheden het mogelijk om qua hoeveelheid een normale oogst te hebben, maar de aardappelen waren van hoge kwaliteit. Vroege aardappelen kwamen tussen 15 en 20 augustus op de markt. Vanaf het begin leek het erop dat aardappelen dit jaar geen goede prijzen zouden opleveren. Eén variëteit kwam tot 16 à 17 cent per kilo, terwijl andere aardappelen werden verkocht voor 12 cent of zelfs voor minder dan 10 cent. Over het algemeen is de situatie teleurstellend. Aardappeltelers worden gedwongen om tegen dergelijke lage prijzen te verkopen omdat ze natuurlijk onkosten hebben en hun werknemers moeten betalen. Iedereen die opslagmogelijkheden heeft, heeft geluk, omdat de prijzen naar verwachting nog zullen stijgen. Sommige soorten kunnen tot maart worden verkocht.

"Aardappelen worden verkocht voor tussen de 9 en 13 cent per kilo. Vorig jaar hebben we ze verkocht voor tussen de 27 en 30 cent per kilo," aldus Nikos Stephanidis, een teler uit de regio Drama.

Telers uit Messinia, die naar verwachting vanaf begin december gaan poten, zijn ook pessimistisch over de situatie.

Bron: agrotypos.gr

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018