Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uienpakstations bijgepraat over voortgang optische sorteermachine Eqraft



Tholen - Donderdag 16 november werd bij uienveredelaar Hoza, die een eerste model heeft staan van Eqrafts Eqrader, de uiensector bijgepraat over de ontwikkelingen in het afgelopen half jaar van de optische sorteermachine. Deze machine van Eqraft sorteert op hoge snelheid uien op formaat, kleur, vorm, gewicht en zowel interne als externe kwaliteit. In de ontwikkelingen werd ook de feedback, die een half jaar geleden op een soortgelijke bijeenkomst werd gegeven, verwerkt.


Bas Pomstra, Wim de Rijder en Lijn Moerdijk

Eveneens is er veel geleerd van een seizoen draaien met de machine bij Hoza. Deze input heeft er toe geleid dat de machine steeds verder werd doorontwikkeld. Op mechanisch gebied zijn er verschillende aanpassingen geweest en is de machine optimaal gefinetuned zodat gemaakte cameraopnames in alle posities scherp zijn. De belangrijkste basis om tot een juiste sortering te komen.


Bas Pomstra en Rutger Keurhorst

Bas Pomstra, hoofd R&D van Eqraft, vertelde welke verbeteringen er allemaal zijn doorgevoerd op mechanisch vlak. Hij noemde de aanvoerband, een zogenaamde V-band die de uien op de cups legt en door de machine leidt. "Door deze V-band anders te construeren wordt een meer geleidelijke overgang naar de cups en een gemiddelde cupvulling van 75% tot 90% bereikt", aldus Jim Hoogzand van Hoza.


Om de ui aan alle zijden te kunnen controleren, is de machine voorzien van een kantelsectie. Het probleem hierbij was dat kleine uienmaten tussen de twee kettingen met cups konden komen waardoor er storingen ontstonden. Door een eenvoudige mechanische aanpassing is dit probleem verholpen.


De machine werd voorzien van een geïntegreerde cupwasinstallatie. De cups waarop de uien worden getransporteerd raken na verloop van tijd vervuild. Met de wasinstallatie worden de cups volautomatisch gereinigd. Er wordt geadviseerd om dit eenmaal per week te doen, maar dat is afhankelijk van de partijen uien die over de machine zijn gegaan.


Jan Franje en Jaap Wiskerke

De interface van de nieuwe Tally versie is aangepast. De gebruiker vindt het prettig dat er zoveel mogelijk relevante informatie op 1 scherm wordt weergegeven. Actuele informatie van het sorteerproces is belangrijk. Instellingen worden op de achtergrond weergegeven.


Lindert Moerdijk, Jim Hoogzand, Lennart Moerdijk

Verder is de Q eye camera voorzien van nieuwe software en zijn er 2 extra camera's toegevoegd zodat er nu 6 camera's op 1 spoor gericht staan. Door deze uitbreiding wordt een nog betere dekking gegeven van de gehele ui. De fijnafstemming van de focusafstand is nu optimaal zodat er zowel bij grote als kleine maten een scherpe opname wordt gemaakt om de ui te kunnen beoordelen.



Naast de mechanische verbeteringen is er veel vooruitgang geboekt in het ontwikkelen van het neuraal netwerk. Dit neuraal netwerk wordt van data voorzien door het ontwikkelde classificatiemodel met kwaliteitskenmerken. De uiterlijke kwaliteitskenmerken zijn verdeeld over 18 categorieën. Voorbeelden zijn: Goed: de perfecte ui of acceptabel. Ontveld: enkele scheur of half ontveld of volledig ontveld. Plekken: lichte plekken of zware plekken. Er zijn nu 7 van de 18 uiterlijke kenmerken benoemd. Het volledig overzicht van kenmerken kun je zien op bijgevoegde foto.



Bas Pomstra vroeg de aanwezigen of met deze 18 kenmerken alle denkbare varianten in kaart zijn gebracht en vraagt om uit een partij uien de uien te bekijken en ze zelf in een bepaalde categorie in te delen. Dat zorgt voor discussie en het blijkt nog niet eenvoudig te zijn om de juiste categorie te bepalen, de meningen lopen nogal uiteen. De Eqrader doet het sneller en sorteert 10 uien in 1 seconde per spoor!



Op basis van de categorieën is het neuraal netwerk ingeleerd en kan de gebruiker een partij sorteren die voldoet aan bepaalde kwaliteitskenmerken die hij nodig heeft voor een bepaalde klant of land.



Het neuraal netwerk is een systeem dat vraagt om verdere ontwikkeling om een optimale sortering te verkrijgen. De software moet 'geleerd' worden welke kenmerken er zijn. Pomstra roept dan ook op om samen met de sector het neurale netwerk verder te ontwikkelen.



Nu zijn er nog onvoldoende uien in iedere categorie uit het classificatiemodel om het neuraal netwerk te vullen met data. Het is de bedoeling om zo snel mogelijk rode- en gele uien te verzamelen in alle categorieën om daarmee verder te testen.



De eerste resultaten zien er goed uit. Uit een partij van 100.000 uien werd er met 80.000 uien getraind. Met deze 80.000 uien werd de machine geleerd onderscheid te maken in categorieën. Met de 20.000 uien die achter de hand waren gehouden en dus nog niet over de sorteerder waren gegaan, werd een 'examen' afgenomen. De resultaten waren goed en benaderen minimaal de capaciteit van het traditionele uitlezen van de uien. In de matrix zie je bijvoorbeeld dat in de diagonale lijn bij stenen het getal 100 staat. Dat betekent dat alle stenen in de partij uitgeworpen werden.



Na de uitleg van Rutger Keurhorst en Bas Pomstra was er gelegenheid om de Eqrader te zien draaien. Een prachtig proces waarbij de ui stuk voor stuk op een cup wordt geplaatst. Boven de cups is een Modesta ontstoffingssysteem aangebracht om uienvellen en stof weg te blazen. Na een inwendige controle van de ui gaat hij door de sorteerder voor uitwendige controle.



Na deze handeling wordt de ui gekeerd en komt op een andere cup terecht waarna de andere zijde gecontroleerd wordt. De sorteerder 'weet' nu om welke ui het gaat en binnen welke categorie hij valt. Middels een uitvoersysteem wordt deze selectie vanuit zes verschillenden uitgangen van de machine gevuld in kisten met in elke kist het gewenste type uien erin.



De uitgangen zijn uit te breiden naar de wens van de klant en de sorteervraag. Wil je bijvoorbeeld een perfecte ui in twee verschillende maten, dan vraagt dat om twee uitgangen.



Conclusie van deze middag is dat de mechanische en elektronische ontwikkeling van de Eqrader goed verloopt. Er zijn het afgelopen half jaar stappen gezet en met de ontwikkeling van het neuraal netwerk op basis van het classificatiemodel is een betrouwbaar systeem ontwikkeld om de verschillende kwaliteitskenmerken van de ui te kunnen indexeren.





Voor meer informatie:
www.eqraft.com/product/optical-onion-grader

Auteur: Andries Gunter
Publicatiedatum: