Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Filipijnse mangotelers voeren bikkelharde strijd

De Filipijnen zijn sinds jaar en dag een grote mango-exporteur op de Aziatische markt. Het land is beroemd om zijn verse en gedroogde mango's. Helaas heeft de mangosector in het land momenteel te maken met tegenvallers die hun weerslag hebben op de kwaliteit van het fruit.

Volgens Robert Chua, eigenaar van Robbie Trading in Cebu City is het volume dat geëxporteerd wordt dit jaar erg laag. Dit komt omdat de sector niet in staat is om voldoende fruit te telen dat over de juiste kwaliteit beschikt. Minder dan 10% is geschikt voor de export, vertelt Chua. "Voor bedrijven zoals het mijne zijn het zware tijden. In Manilla kosten mango's €2 tot €4 per kilo, voorheen was dit €1,30 per kilo. Als gevolg van deze situatie richten sommige exporteurs en telers zich nu op andere lokale fruitsoorten in plaats van mango's."

Mango's zijn een kwetsbaar product. De Filipijnen worden sinds vorig jaar geteisterd door plagen en slecht weer. "De slechte weersomstandigheden hebben bijgedragen aan het feit dat we een kleiner volume fruit kunnen exporteren. Het grootste probleem waar we momenteel echter mee kampen zijn plagen zoals bladpootwantsen en luisvliegen, die ons fruit verwoesten. De gewasbeschermingsmiddelen die wij lokaal gebruiken zijn niet langer krachtig genoeg om deze insecten te bestrijden en de autoriteiten hebben de import van andere gewasbeschermingsmiddelen momenteel verboden."

De Filipijnen drijven van oudsher handel met Hongkong, Japan, Zuid-Korea en Singapore, waar de vraag naar Filipijnse mango's sterk is. "Het probleem is dat andere landen onze plaats hebben ingenomen, nu wij niet meer aan de eisen van onze klanten kunnen voldoen.Thailand voert op het moment de mangohandel in de regio aan, zowel op het gebied van de export als van de verwerking. Zelfs Braziliaanse mango's hebben de Japanse markt inmiddels weten te vinden."

Ondanks de moeilijke omstandigheden is er toch hoop voor de Filipijnse mangosector. "Hoewel de regering niet echt proactief naar oplossingen zoekt, organiseert zij wel een mangoconferentie. Bedrijven zoals het mijne strijden ervoor om de import van gewasbeschermingsmiddelen legaal te maken om een einde aan de huidige problemen te kunnen maken. Aangezien de hoge kwaliteit van Filipijnse mango's algemeen bekend is, zal de sector zich herstellen zodra de problemen opgelost zijn," concludeert Chua.

Voor meer informatie:
Robert Chua
Robbie Trading (Philippines)
Mob: 00639173296189
Email: rc_mango@yahoo.com


Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018