Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kiev, 6 - 7 juni 2018

Oekraïense champignonsector blikt vooruit op toekomst

Na van 2002 tot 2012 een enorme groei te hebben doorgemaakt, heeft de Oekraïense champignonproductie zich de afgelopen vijf jaar gestabiliseerd. Inna Ustilovskaja van het Oekraïens champignoninformatiebureau UMDIS vertelt dat de concurrentie van Polen en de lage binnenlandse vraag naar champignons bijgedragen hebben aan deze stagnerende productie. 



Ondanks deze obstakels blijft Oekraïne één van de meest veelbelovende champignonproducenten met een jaarlijkse productie van bijna 45.000 ton. 90% van de productie bestaat uit witte champignons en het overige deel bestaat onder meer uit bruine champignons, oesterzwammen, shiitake en eringi. 

Champignons zijn altijd een importproduct geweest maar toen de Sovjet-Unie uiteen viel en consumenten kennis maakten met champignons groeide de vraag en kwam ook in Oekraïne de productie op gang. Na tussen 2002 en 2012 tien jaar lang snel gegroeid te zijn, bedroeg de jaarlijkse productie in 2012 50.000 ton. Desondanks eten consumenten in Oekraïne gemiddeld maar 1 tot 1,5 kilo champignons per jaar. De export wordt bemoeilijkt door de concurrentie uit Polen, dat de lat voor de kwaliteit erg hoog heeft gelegd," vervolgt Inna.



Nu de productie zich heeft gestabiliseerd, zijn veel kleine bedrijven gestopt met het kweken van champignons. Inna vertelt dat veel grote kwekerijen hun bedrijven moderniseren. Toch zullen zij nog veel werk moeten verzetten voordat ze kunnen concurreren op de exportmarkt, aldus Inna. 

Gedurende de eerste 9 maanden van 2017 exporteerde Oekraïne 280 ton champignons naar Moldavië en Wit-Rusland, landen die minder strikte kwaliteitseisen hanteren dan de EU. Deze markten blijven echter vrij klein. Inna vertelt dat Azië mogelijk ook een interessante markt is maar eveneens een zeer veeleisende. 

"Het goede nieuws voor Oekraïense telers is dat er geen grote bedreigingen op de lokale markt zijn. De prijzen zijn er zo laag, rond de €1,00 per kilo, dat geen enkele buitenlandse markt hier tegen kan concurreren. Het is zeker een prestatie om grip op de binnenlandse markt te hebben, hoewel de uitbreidingsmogelijkheden onzeker blijven. Oekraïne heeft de potentie om zijn champignonproductie uit te breiden maar vooralsnog weet niemand wat te doen met deze extra productie," vervolgt Inna. 



Aangezien Oekraïense champignonkwekers blijven zoeken naar nieuwe partners, organiseert het UMDIS op 6 en 7 juni in Kiev voor de derde maal een jaarlijkse conferentie die in het teken staat van de toekomstperspectieven van de Oekraïense champignonsector.

Op dit evenement zullen ruim 300 bezoekers uit 15 verschillende landen aanwezig zijn, waaronder uit Oekraïne, Polen, Rusland, Moldavië, Georgië, Nederland, de VS, het VK, Slowakije, Roemenië, Wit-Rusland, etc.

"De conferentie is een geweldige gelegenheid voor champignonkwekers om nieuwe zakelijke contacten te leggen, leveranciers van compost en dekaarde te ontmoeten, etc. Bezoekers kunnen daarnaast ook presentaties bijwonen van sprekers uit verschillende landen, die hun ervaringen delen en informatie geven over nieuwe technologieën, de handel etc. Er is ook een ruimte gereserveerd voor exposanten, waar de aanwezigen kunnen praten met de grote spelers binnen de sector. Uiteraard biedt de conferentie volop mogelijkheden tot netwerken."

Klik hier om de Engelstalige versie van de conferentie-website te bezoeken.

Voor meer informatie:
Inna Ustilovskaja
UMDIS
Tel: +380935690941
Email: innaustilovska1994@gmail.com
umdis.org
Publicatiedatum: