Oostenrijk: Appeltelers klagen over oogstverliezen als gevolg van klimaat
Boerenbond-voorzitter Strasser benadrukte hoe belangrijk het is om tijdens het winkelen te kiezen voor lokale producten. "Door te kiezen voor de Oostenrijkse appelen, steunen we onze Oostenrijkse familiebedrijven en bevorderen we onze economie Bovendien zijn appelen zeer gezond. Met meer dan 30 vitamines en sporenelementen zijn het echte power fruits. Ze zijn goed voor de tanden en de darmen en leveren zeer snel energie."
Foto: Boerenbond / Silvia Leitner
Voor de hele EU geldt: laagste appeloogst in zeven jaar
Helaas is de appeloogst van dit jaar niet erg goed. Met 9,3 miljoen ton (raming van het Prognosfruit Congres) is het sinds 2007 de laagste van de EU. De oogst is met ongeveer 21 procent gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit komt vooral door klimatologische invloeden, zoals de milde winter en het feit dat de bomen daardoor twee weken te vroeg in bloei stonden, late vorst in eind april en begin mei en de extreme hitte en droogte van de zomermaanden. Natuurlijk zijn deze externe invloeden niet zonder gevolgen voor de vruchten. In Oostenrijk lijkt de oogst niet veel hoger te zullen worden. Er zullen dit jaar ongeveer 65 procent minder dessert-appelen zijn, opnieuw door de late vorst.
De appelkwekers in het belangrijkste kweekgebied Stiermarken kunnen zelfs nu nog niet ontspannen na de catastrofes van 2016. Voor 2017 zal de oogst ongeveer de helft zijn van die van een gemiddeld jaar. Er wordt ongeveer 80.000 ton verwacht, tegen gemiddelde oogsten van 180.000 ton. Nogmaals: vorst is de belangrijkste oorzaak van de schade aan de gewassen. Andere Oostenrijkse regio's en andere soorten fruit doen het niet veel beter. Een groot aantal Oostenrijkse fruittelers wordt dit jaar opnieuw geconfronteerd met economisch zware tijden.
Bron: bauernbund.at