Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Dag van de appel" benadrukt belang regionale consumptie"

Oostenrijk: Appeltelers klagen over oogstverliezen als gevolg van klimaat

De meest populaire vrucht in Oostenrijk -de appel- stond afgelopen vrijdag in het middelpunt van de belangstelling. Elk jaar op de tweede vrijdag in november wordt de Dag van de Appel gevierd. Bij deze gelegenheid bracht de huidige appelkoningin Lisa I een mand gevuld met lokaal gekweekte appelen naar het kantoor van de Oostenrijkse Boerenbond. Zij werd vergezeld door Johann Greimel, directeur van het Bundes-Obstbauverband, Rupert Gsöls, voorzitter van het Bundes-Obstbauverband, voorzitter van het Verband der Steirischen Erwerbsobstbauern, Bernhard Ramminger, voorzitter van Obst-Partner-Steiermark, en Karl Purkarthofer, plaatsvervangend voorzitter OGS Obst-Gemeinschaft-Steiermark GmbH. Samen brachten ze een fruitig saluut aan Boerenbond-voorzitters Georg Strasser en Norbert Totschnig.

Boerenbond-voorzitter Strasser benadrukte hoe belangrijk het is om tijdens het winkelen te kiezen voor lokale producten. "Door te kiezen voor de Oostenrijkse appelen, steunen we onze Oostenrijkse familiebedrijven en bevorderen we onze economie Bovendien zijn appelen zeer gezond. Met meer dan 30 vitamines en sporenelementen zijn het echte power fruits. Ze zijn goed voor de tanden en de darmen en leveren zeer snel energie."


Foto: Boerenbond / Silvia Leitner

Voor de hele EU geldt: laagste appeloogst in zeven jaar
Helaas is de appeloogst van dit jaar niet erg goed. Met 9,3 miljoen ton (raming van het Prognosfruit Congres) is het sinds 2007 de laagste van de EU. De oogst is met ongeveer 21 procent gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit komt vooral door klimatologische invloeden, zoals de milde winter en het feit dat de bomen daardoor twee weken te vroeg in bloei stonden, late vorst in eind april en begin mei en de extreme hitte en droogte van de zomermaanden. Natuurlijk zijn deze externe invloeden niet zonder gevolgen voor de vruchten. In Oostenrijk lijkt de oogst niet veel hoger te zullen worden. Er zullen dit jaar ongeveer 65 procent minder dessert-appelen zijn, opnieuw door de late vorst.

De appelkwekers in het belangrijkste kweekgebied Stiermarken kunnen zelfs nu nog niet ontspannen na de catastrofes van 2016. Voor 2017 zal de oogst ongeveer de helft zijn van die van een gemiddeld jaar. Er wordt ongeveer 80.000 ton verwacht, tegen gemiddelde oogsten van 180.000 ton. Nogmaals: vorst is de belangrijkste oorzaak van de schade aan de gewassen. Andere Oostenrijkse regio's en andere soorten fruit doen het niet veel beter. Een groot aantal Oostenrijkse fruittelers wordt dit jaar opnieuw geconfronteerd met economisch zware tijden.

Bron: bauernbund.at
Publicatiedatum: