Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
André Boon, Scherpenhuizen:

"Vertraagde Peruaanse mango-aanvoer voorkomt clash met Brazilië"

Tholen - De Peruaanse mango-aanvoer heeft behoorlijke vertraging opgelopen. "Allereerst hebben de overstromingen van het voorjaar behoorlijk effect gehad, weliswaar niet zo er als in de druiventeelt, maar men verwacht toch wel 15-20% minder mango's", vertelt André Boon van Scherpenhuizen. Ook het huidige 'koele' weer komt de start van het seizoen niet ten goede. "Ik was vorige week in Peru en het blijft er 's middags zelfs onder de 30ºC. Dat stimuleert de productie niet."

"Vorig jaar ontvingen we de eerste mango's uit Peru op 28 november, nu gaan ze rond die tijd de eerste verladen. Voor Kerst zullen we maar een kleine aankomst vanuit Peru hebben en vanaf begin januari zal de aanvoer oplopen tot redelijke volumes", verwacht André. "Gunstig neveneffect is dat dit zorgt voor een goede overgang van het Braziliaanse op het Peruaanse seizoen. Andere jaren was er nog wel eens een clash tussen deze twee landen, maar nu zal Brazilië flink in volume minderen als Peru op de markt komt."



Al met al ingrediënten voor een goede prijsvorming, zou je denken. "Daar komt bij dat een scheepvaartmaatschappij een nieuwe lijndienst is gestart die in 22 dagen naar China en Korea vaart. De verwachting is dat hier tussen de 600 en 800 containers mango's heengaan, toch goed voor 10-15% van het totale exportvolume van Peru. Naast de lagere oogst, zullen er minder mango's overblijven voor de Noord-Amerikaanse en Europese markt", zegt André.

"Kwalitatief zien de druiven er goed uit. Dat geldt naast de mango's uit de Piura-streek ook voor het Casma-gebied dat de tweede week van februari zal opstarten - en dus niet vertraagd is - en ongeveer tot medio maart door zal lopen", vertelt de importeur. Qua variëteiten ziet hij in het land weinig verandering. "Peru is eigenlijk alleen maar Kent."

De prijzen van de Braziliaanse mango's kennen momenteel een tweedeling tussen de maatsorteringen. "Er zijn veel dikke maten geweest en dat heeft wat problemen gegeven. De dikkere maten zijn matig van prijs, maar voor de kleinere maten worden hoge prijzen gemaakt. Met de laatste verladingen zie je dat het evenwicht tussen de dikke en kleine maten zich wat meer hersteld", besluit de importeur.

Voor meer informatie:
André Boon
Scherpenhuizen
T: +31 402584669
M: +31 6 547 288 50
A.Boon@scherpenhuizen.nl
www.scherpenhuizen.nl