Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EU wil importbeperkingen Japanse landbouwproducten opheffen

De Europese Unie heeft besloten de importbeperkingen voor bepaalde landbouwproducten uit tien Japanse prefecturen op te heffen. Hieronder valt ook Fukushima, waar het ergste nucleaire incident van dat land plaatsvond.

De gedeeltelijke opheffing, vastgesteld door de Europese Commissie, treedt in werking op 1 december. De andere negen prefecturen zijn Akita, Miyagi, Gunma, Ibaraki, Tochigi, Chiba, Iwate, Nagano en Yamagata.

Na het ongeluk in maart 2011 in kerncentrale No. 1 van Fukushima's Tokyo Electric Power Company Holdings Inc., eiste de EU bewijzen van stralingscontroles voor voedingsmiddelen uit in totaal 13 prefecturen, waaronder ook Yamanashi, Niigata en Shizuoka.

Voor wat Akita betreft worden de beperkingen opgeheven voor wilde groenten. De prefectuur zal dus volledig worden vrijgesteld van EU-beperkingen. Diverse voedingsmiddelen uit de andere negen prefecturen hoeven ook niet meer te voldoen aan certificering.

Volgens enkele analisten kan deze stap van de EU kan aanleiding zijn voor andere landen (vooral in Aziƫ) die na het nucleair ongeval importbeperkingen op Japans voedsel instelden om hun maatregelen te herzien.

Ondertussen blijven de huidige certificeringseisen van kracht voor producten zoals wilde groenten uit Yamanashi, Niigata en Shizuoka.

Tijdens een persconferentie op 6 juli van dit jaar werd een algemeen akkoord over een economisch vrijhandels-partnerschap tussen de EU en Japan aangekondigd. Daar zei voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker al dat de invoerbeperkingen voor sommige levensmiddelen uit Fukushima en andere prefecturen zouden worden versoepeld.

Bron: japantimes.co.jp
Publicatiedatum: