Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

"Belgische onderhandelingen perenexport Vietnam waren al voor exportverbod Rusland gaande"

België mag peren exporteren naar Vietnam

Tholen - Vanaf volgende week krijgen de Belgische Conference-peren toegang tot de Vietnamese markt. Al in februari 2013 zijn de onderhandelingen daarover begonnen tussen België en Vietnam en 23 oktober dit jaar zijn de onderhandelingen vastgelegd op papier, laat Philippe Appeltans van Verbond Belgische Tuinbouwveilingen (V.B.T.) weten. Later zullen volgens hem ook Belgische appelen naar het Aziatische land toegaan. 


De Belgische peren mogen naar Vietnam toe, later zullen ook Belgische appelen volgen.

Al voor exportverbod Rusland
Volgens Philippe Appeltans waren er al voor het exportverbod met Rusland onderhandelingen tussen België en Vietnam. Een kwestie van proactief denken, zo laat Philippe weten. "Het is belangrijk om op deze manier te denken, om zo ook de toekomst van deze markt te kunnen garanderen", zo gaat hij verder. "Ik heb vernomen dat de eerste producten al onderweg zijn naar Vietnam. De onderhandelingen hebben in totaal vier jaar geduurd, wat redelijk normaal is voor dergelijke landen. Toch werd er al in 2013 gestart met onderhandelingen met Vietnam voor de peren, nog voor het exportverbod met Rusland dus."

Voorbereiding teelt
Vanuit de veilingen werd volgens Philippe dit jaar al rekening gehouden met de mogelijkheid om naar Vietnam te exporteren. "Er moeten natuurlijk wel peren zijn die überhaupt geëxporteerd kunnen worden", zo laat hij weten. "Daarom hebben de bepaalde perentelers in België daar aan het begin van de teelt al rekening mee gehouden. Hoeveel peren er binnenkort naar Vietnam zullen gaan, weet ik niet precies. Hoewel de appelen binnenkort waarschijnlijk ook naar Vietnam geëxporteerd mogen worden, zal dat dit seizoen niet gebeuren. Onderhandelingen moeten nog afgerond worden. Bovendien zijn er sowieso gewoon te weinig appelen, dat te wijten is aan de vorst. Volgend jaar kan België hoop ik gewoon appelen naar Vietnam exporteren."


Nog geen campagne
Hoewel België volop inzet met campagnes met India en China, is dat volgens Philippe in Vietnam nog niet aan de orde. "Er is nu markttoegang en later wordt er pas gekeken of er ook een campagne nodig is, maar dat verwacht ik wel", vertelt hij. "Net zoals in India en China wordt er dan waarschijnlijk ingezet op tasting: het laten proeven van de peren aan de mensen in het land. Op zich is dat ook niet zo raar. De mango's en vroeger de kiwi's waren voor ons ook vreemde producten. Door het fruit te laten proeven, hebben wij destijds ook daar kennis mee leren maken."

Voor meer informatie:
VBT 
Tiensevest 136 
B-3000 Leuven 
T: +32 (0) 16 20 00 80 
F: +32 (0) 16 20 30 35 

Publicatiedatum :
Author:
©Ook onze agf-nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018